444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Hakları

‘‘Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescil hakları, Markaya ait tescil işleminin gerçekleşmesi sonucu markanın sahibi tescil işleminin ardından markasının tek elden yürütmesi kapsamında yasal sahipliğe denir.’’

Marka tescil haklarına sahip olabilmeniz adına tescil işlemini tamamlamanız gerekmektedir. Ardından markanıza ait tescil işlemini gerçekleştirdiğiniz. Bu yapılan işlemin en önemli amacı, siz ait olan markanızın diğer kişiler tarafından taklidine konu olmaması adına markanızı koruma altına almaktadır. Koruma altına alınan markalar sizlere birtakım haklar tanımaktadır.

Bu marka tescil hakları ise şu şekildedir.

Marka tescil işlemi gerçekleşen bir marka, marka sahibine birtakım haklar verir ve bu haklar kapsamında marka sahibi, markasının 3. şahıslar tarafından rızası gözetilmeksizin icra edilmesini engelleme yetkisi bulunmaktadır. Bu engelleme yetkisi, müracaat işlemi yayın tarihi itibari ile elde edilir.

Markanın tescil edilmesinden elde edilen hakların kapsamı ilgili KHK’de açıklanmıştır.

Alt kısımda ifade edelide durumlarda, marka sahibinin rızası gözetilmeksizin markasının diğer kişiler nezdinde icra edilmesini engellemesine istemde bulunmasına yetkisi bulunmaktadır.

Markanın tescil alanına dahil olan aynı ürün ya da hizmetler ile alakalı, tescil işlemi yapılmış marka ile aynı bir işaretin icra edilmesi,

Tescil işlemi tamamlanmış bir marka ile aynısı ya da benzerinin, tescil işlemi tamamlanmış markanın kapsamına giren ürün ya da hizmetlerin aynı ya da benzerinin, ürün ya da hizmetleri kapsamına alan ve bu sebep ile, ilgili işaret ile tescil işlemi tamamlanmış olan marka arasında ilişkisi bulunması olasılığı da dahil olmak üzere toplum tarafından karıştırılma olasılığı bulunan herhangi bir işaretin icra edilmesi.

Tescil işlemi tamamlanmış marka ya da logonun diğer kişiler nezdinde ürün ya da ürün ambalajına konulması marka hakkına tecavüz sayılmakta ve marka sahibi istemde bulunmasına istinaden men edilmesi hakkına sahiptir.

Marka sahibinin rızasın gözetilmeksizin, markayı bulunduran ürünlerin diğer bir kişi tarafından piyasaya sunulması, marka hakkına tecavüz sayılır.

Marka sahibinin rızası gözetilmeksizin markayı bulunduran ürünlerin ithal edilmesi veya yurt dışına satışının yapılması marka hakkına tecavüz suçudur. Bu sebepten dolayı yalnızca dış ülkeye satılması hukuki anlamda suç teşkil etmektedir. Bu sebep ile ülkemizde diğer bir kişi adına tescil işlemi tamamlanmış bir markanın, Türkiye pazarına sunulmadan yalnızca yurt dışına satışının yapılması hedefi güdülerek üretiminin yapılması ve dış ülkelere ihraç edilmesi halinde marka sahibinin istemde bulunması akabinde, taklit eseri ürünlere, ürünlerin üretiminin yapıldığı işletmede ve ilgili yerlerde veya yurt dışına satışı yapılırken el konulmak ile birlikte taklit eseri ürünü üretenler kişiler hakkında mahkeme süreci başlatılabilir. Bu süreç savcılıklar nezdinden başlatılır.

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Tescil Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tescil Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek, Marka Tescil Danışmalık ​gibi marka işlemleriniz için ​Sistem Patent ​şirketimiz ile lütfen​ ​iletişime​ ​geçiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>