444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Barkod Numarasi ve Marka Tescil Iliskisi

Barkod ticari ürünlerin tanimlanmasi amaçli kullanilan bir kodlama yöntemdir. Barkod sahibi olmayan ürünler, neredeyse ulusal ve uluslararasi pazarlarda da artik dolasamamaktadir. Barkod uygulanan bir veya birden fazla ürünün piyasaya arzi esnasinda sonuçta bir marka ile sunulmak durumundadir. Dolayisiyla bu nokta da barkod ve marka iliskisi baslamaktadir.

Barkod alabilmek için üretici olunmasa bile vergiye tabii olmak sarti vardir. Yani ticari tesebbüs olmak gerekir. Bu ticari tesebbüslerin ise bir ticaret veya esnaf odasina kayitli bulunmalari gerekmektedir. Nitekim ülkemizde barkod alimi Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) vasitasiyla yapilabilmektedir. Ticari isletmelerin barkod alabilmesi için marka tescil belgesi istenmemektedir veya tescilli marka sarti aranmamaktadir. Ancak ticaret alaninda bir ürünün satisa arzi için marka tescil gerektigi asikardir. Buna mukabil barkod basilan hemen hemen her ürün tescilli bir marka ile satilmaktadir.

Barkod ve marka, her ikisi de ürünü tanimlamak ve diger ürünlerden ayirmak için kullanilir. Ayrildigi nokta ise sudur; Gida ürünleri, tekstil ayakkabi, mobilya, dekorasyon, elektronik ürünler, ilaç ve kozmetik ürünlerinin ticari isimleri yani markalari, kimlik bilgisi olma, tüketiciye kendisini tanitma fonksiyonu ve ürünü ayirt etme fonksiyonunu saglamaktadir. Tabii ki hiçbir tüketici bir ürünü alirken barkoduna bakip almamaktadir. Barkodun direk olarak degil  Uluslar arasi anlamda bir okuyucu vasitasiyla kimlik bilgisi olma özelligi vardir.
Barkod ve marka her ikisi de bir tescil süreci sonucunda elde edilmektedir.

Tescilli marka ile marka sahibi arasinda ki iliski, barkod ile barkod sahibi arasinda ki iliski ile aynidir. Üretici kodu, ürün kodu ve diger unsurlarin kombinasyonu ile olusan dizinler, tesebbüsü ve ürününü direk olarak tanimlamakta ve tesebbüs ile bagi ortaya koymaktadir.
barkod

BARKOD BASVURU IÇIN GEREKLI BELGELER

1- Taahütname
2 - Bagli bulunulan odadan (Ticaret Odasi, Sanayi Odasi, Esnaf Odasi vb.) halen faaliyette oldugunu belirten faaliyet belgesi (Oda Sicil Kayit Sureti)
3 – Muhasebeciden alinan islak kase onayli olarak alacaginiz son yila ait gelir tablosu
a - Yeni kurulan firmalar için Kurulus Ticaret Sicil Gazetesi
b -Hiç geliri olmayan firmalar için hiç bir gelirinin olmadigini yazan bos gelir tablosu
4 - Ticaret Sicil Gazetesi Asli.
5 - Gelir Tablosundaki brüt satislara göre TOBB Resmi Hesaplarina yatirilmasi harç ücreti dekontu

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>