444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Cezası

‘‘ Marka , bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün yada hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü yada hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka Tescil Cezası; Tescil işlemi gerçekleşen markaların diğer kişiler tarafından markanın ait olduğu kişinin izin alınmadan icra edilmesi, kopyalanması suçlar ile marka sahibinin elinde bulundurduğu haklara karşı suç işleyenlere verilen gerek maddi gerek ise manevi yada hapis cezalarına çarptırılması denir ’’

Marka tescil cezası kapsamında markaya karşı suç işleyen kişilerin ceza alabilmesi için markanın ilgili merci tarafından tescil işleminin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Tescil işlemi gerçekleşmemiş bir markaya karşı gerçekleşen ihlal suçlarına yönelik suçlar için  başvurulacak yol Türk hukukun haksız rekabet şartları olacaktır. KHK 'nin temin ettiği koruma altına alınması kapsamından faydalanmanın temel koşulu, markanın ilgili merci tarafından tescil işleminin gerçekleşmiş olmasıdır. Lakin tescil işlemi gerçekleşmemiş olan bir marka KHK anlamında korunma altına alması işleminden faydalanamayacaktır. Tescil işlemi gerçekleşmiş markalara karşı ihlal suçu işleyen kişilere yönelik marka sahipleri mahkeme süreci başlatma hakkına sahiptir.

Markaya karşı işlenen ihlal suçu (tecavüz), tescil işlemi gerçekleşmiş bir markanın, marka sahibinin rızası alınmadan ilgili KHK anlamında icra edilmesi yada o markayı bulunduran mal ve hizmetlerin, tecavüzün veya ihlal suçu işlediğini bildiği halde o ürünlerin nereden temin ettiğini beyan etmesinden kaçınılmasıdır. Marka hakkına karşı ihlal suçu işlenen Tescilli Markanın Sahibi, mahkeme süreçleri başlatarak, yasada karar verilen hukuki yada ceza davalarından birini açma hakkına sahiptir. Marka tescil cezası ile alakalı olarak yapılan hazırlık soruşturmalarında, koruma önlemine yönelik alınan kararlar genel şartlar uyarınca, sulh ceza mahkemesinden istemde bulunulur.

 

Markaya karşı işlenen suçlarda en fazla uygulanan cezalar, el koyma ve arama cezalarıdır. Marka suçlarında şikayet ve arama kararı istemi ile beraber suç unsuru ürünün varlığını belirten ispatlar da arz edilmelidir. Bu ispatlar, alınan kopya ürün, suç unsuru ürüne ait fatura yada satış fişi yahut ürünün fotoğraf olabilir.

Marka Tescil İhlaline Karşı Verilecek Cezalar

Başkasına ait marka hakkına karşı alıntı yada benzerini yapma doğrultusunda marka hakkına karşı ihlal suçu işleyerek ürün imalatı yapan, satışa sunan yahut satışını yapan kişiler 1 seneden 3 seneye kadar hapis ve ilgili adli tazminat cezası ile cezaya çarptırılırlar.

Koruma altında olan ve bir eşya yada ambalaja konulmuş markanın, koruma altında olduğunu beyan eden işareti yetkisi bulunmadan kaldıran şahıs hakkında 1 seneden 3 sene kadar hapis ve ilgili adli tazminat cezasına çarptırılır.

 

Diğer bir kişiye ait olan marka hakkını yetkisi bulunmadığı durumda satma, kiralama, devir işlemi yada rehin etmek sonucu ile tasarruf elde eden şahıs 2 seneden 4 seneye değin hapis ve ilgili adli tazminat cezası ile cezalandırılır.

 

Üst kısımlarda ifade edilen marka tesciline karşı ihlal suçları, bir tüzel şahısın icraatı kapsamında işlenmesi durumdan ayrıca bu duruma ait güvenlik önlemleri şeklinde hüküm verilir.

Üst kısımlarda ifade edilen ihlal suçlarından ötürü cezaya çarptırmak adına markanın Türkiye’de tescil işleminin gerçekleşmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.

İhlal suçlarına karşı başlatılacak olan soruşturulma ve kovuşturulma işlemleri şikayet edilmesine bağlı olan bir işlemdir.

 

Üzerinde diğer bir kişinin hak sahipliğinin bulunduğu markanın taklidini gerçekleştirerek ürün üreterek satışa sunan yahut satışını yapan şahısın bu ürünü nereden aldığını belirtmesi ve bu şekilde markanın üretiminde bulunan kişilerin ortaya konulması ve üretimi gerçekleşen ürünlere el konulması durumunda satışını yapan yada satışa sunan şahıslar hakkında cezaya çarptırılması kararı verilmez.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>