444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Simgesi

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani diğer bir değişle, patent bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir. Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent simgesi ise, marka tescil işlemi adına müracaat işlemşlerin gerçekleşmesinin ardından tescil işleminin sona erdiğini belirten ve markanın hemen üst kısmında belirtilen işaretlerdir tüm dünyada ortak şekilde  ® daire içerisinde icra edilen R işaretine denir. ’’

Patent Simgesi ile ifade etmek istediğiniz patent işareti ise; söz konusu markayı koruma altında olduğu anlamını teşkile eder ve bir ürüne yada cihazına marka kullanan asıl marka sahiplerini koruma altına alan simgelere denir. Bu simge ® şeklinde markanın son harfinin hemen sağ üst kısmında bulunur.

Ülkeler arasında yer alan bir terminoloji şeklinde kabul edilen bu tarz simgeler (®) söz konusu markanın koruma altında olduğunu diğer bir tanım ile tescil işleminin sona erdiğini dış alana belirteme amacı ile icra edilmektedir. Türk Patent Enstitüsü nezdinde müracaat dosyası müracaat işlemi yapılması akabinde markanın hemen sağ üst kısmında icra edilir. Söz konusu markanın asıl sahibi, söz konusu olan markayı ilk fikir edinen ve bu fikrini bir hizmet yahut ürün alanında faaliyete koyduğunu bu işlemini, icra etmeye devam ettiren şahıs veya kuruluşlardır. Az önce belirtiğimiz bu terim halk kesimi tarafından bir hayli yoğun şekilde Marka Tescili ismi ile telaffuz ediliyor. Bir markanın tescil işleminin yapılması amacı ile müracaatın gerçekleştiği andan itibaren bu işaret konulmaya başlanır.

Söz konusu bu simgenin icra edilmesi hakkında ise ülkemizde ilgili simgenin icra edilmesine ilişkin herhangi bir yasal bir düzenleme yada mükelleflik bulunmamaktadır. Asıl olarak önem teşkil eden diğer bir husus bu simgelerin marka tescil müracaat işleminin bitmesinin hemen ardından değil de marka tescil işleminin gerçekleşmesinin tamamlanması ile uygulamaya konmasıdır. Çünkü bu simgenin tüketici yahut halk tarafından söz konusu markanın tescil işleminin yapıldığı şekilde yanlış algılanması veya yanlış algılanma ihtimalinin bulunması söz konusu olan bir ifadedir. Bu durum doğrultusunda henüz tescil işlemi yapılmamış olan bir marka adına faaliyete sunulması yanılgıya sebebiyet oluşturacağından ticaret ile alakalı fırsat elde etme durumundan ötürü kullanılması önerilmez.

Bu simgeler koruma niteliği yoktur. Yalnızca söz konusu markaların korunma altına alındığını dış çevreye ilanı şeklinde açıklayabiliriz. Diğer bir ifade bir marka ile beraber bu simge (®)  icra edilmese bile söz konusu marka koruma altında buluyor olabilir. En azından ülkemizde bu tarz kullanma gibi  bir mükelleflik söz konusu değildir.

Bu simgelerin kullanılması hususunda ise, genel manada uygulanması ve gözün görebileceği bir yer olan simgenin yer aldığı bölüm yada alana esas marka yazısının son harfinin hemen sağ üst kısmına koyulur. Görünüş durumdan dolayı göz devamlı şekilde bu simgeyi bu alanda görmek istemektedir. Simgenin ebadı bakımından ise standart küçüklükte olmalıdır. Markanın bir faktörü şeklinde yanlış anlaşılmasına meydan vermemelidir. Uzak bir alandan gözetildiğinde ise tam bir çember şeklinde yahut küçük bir daire şeklinde belirmelidir. Yakın bir yere yaklaşınca simge olduğu fark edilmelidir. Bu husustan ötürü simgenin ana işlevi ise ürünün taklidini yapanlara korkmalarını teşkil etmek ve tüketici kesime karşı da estetik ve güven aşılamayı sağlamaktır.

Bu simge ® konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek ve markanızı tescil ettirmeyi talep ediyorsanız lütfen Sistem Patent şirketimiz ile irtibata geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>