444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patentin İşlevi Nedir?

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. ’’
 
Bilim ve teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlediği günümüz dünyada, her gün yeni bir fikir ve bilgini, insanlara yeni rotalar sunmakta, bu fikirlerden ise yeni tecrübeler ve kazanımlar temin edilmektedir. İnsanlar sürekli düşünmekte ve devamlı olarak üretmekte üretirken ise en orijinal projeler ve planlar meydana getirmek kadar, bunu koruma altına almada ve toplum tarafından kabul edilme aşamalarını da yakinen gözetlemektedir. Söz konusu bir buluş ya da icat toplum tarafından ne denli kabullenilirse o tasarının devamlı şekilde ve aynı seviye devam etmesi sağlanmış olur. Patent, işte bu durum akabinde devreye girmekte ve fikir sahibini koruma altına almakta ve bu fikri yaratan insanların rahat etmesi amacı ile en yüksek seviye geliştirebilmesi adına fikri yaratan kişiye özgür bir ortam temin etmektedir.
 
Buluşların mükafatlandırılmasındaki en büyük hedef endüstride bu hakları ve ülkeler arası yapılan ticaretin yaygın duruma getirilmesi. Endüstride ve tarımda mevcut problemlere bazı teknik alternatifler sunulur. Bu alternatifin yaygın duruma gelmesi ve sahibinin haklarını koruma altına alma için temin edilen bu belgeye patent ismi verilir. Bu belge sayesinde buluşlar mükafatlandırılır ve bilgi yaygın duruma getirilir. Bu kavram tam anlamı ile icatta bulunmaya yönlendirmektedir. Ulusların tarihine göz attığımızda dünya çapında en gelişmiş uluslar, istisnasız tümünün ilgili yasaları gelişmişlik seviyeleri ile ilişkilidir. İlgili yasaları ilk uygulayanlar bu yasalarda lider konumunda yer almaktadır.
Patent işlevi ise, buluş veya icatta bulunan kişileri koruma altına alan bir vasıta görevindedir. Ve bu bireyler elde ettikleri hakkını savunma konusunda özgürlerdir. Bu cihazların kanuni bakımdan bir lisans yolu ile maddi karşılığında imalatının gerçekleşmesi serbest durumda iken önem teşkil eden bir kar marjinali elde eden işletmeler lisans temin etme yolunu tercih etmediklerinde patent temin eden işletmeye önemli miktarlarda maddi ve manevi zararlar teşkil etmektedir. Patent birtakım işletmeler adına önemli bir paya sahiptir. Örnek verecek olursak bazı teknoloji devleri birçok patent mücadeleleri içinde yer almaktadır. Her gün haberlerini duyarsınız sürekli davalar açılıyor. Bu davaların karşılığında hayli yüksek oranlara tazminat talebinde bulunuyor. Bu durumu günümüzde çok patent sahibi işletme birçok uluslar ile problem yaşamakta ve bu problemlerin asıl sebebi ise ürünleri hakkında gerekli patent araştırması gerçekleşmeyen teknolojiler kullanan işletmelerin bulunmasıdır. Elinde pek çok patent olan ve birçok hasılatını teknolojiden temin eden firmalar bir hayli iyi imalatlarının yanı sıra temin ettikleri patentlerini diğer kişiler ile maddi kazan sağlayarak paylaşımı yapmaktadır. Patent rekabetlerinde bu paylaşıma karşın lisans temin etmeyen şirketlere bir hayli katı davranış sergilenmekte ve hatta cihazlar piyasadan geri çağrılmakta. Burada verilecek karar genel olarak şirkettedir. Mahkemeye intikal eden bu sorunların akabinde alternatifler sunulmaktadır. Yayın organları bu durumları oldukça herkesin önüne koymakta ve patent problemlerinin ne denli önemli bir konu olduğunu ispatlamışlardır.
Ülkemizde genel anlamada endüstriciler özellikle buluşa ve bu konuya uzaktırlar. Elde ettikleri icatları keşfedemeyip birde üzerine para kazanamamaktan şikayet ediyorlar. Endüstricilerimiz genel anlamda teknoloji iletimini ücretsiz olarak yapıyor. Herhangi bir icatta bulunduklarında bunu kendileri için temin etmeleri gerektiğinin farkında değiller. Ülkemiz şirketlerinin kalite sistemlerine entegrasyonu gerçekleşecek bir bu belgenin işletimine gereksinimleri mevcut. Endüstricilerimiz önemli şekilde Ar-Ge çalışmalarına yönelmelidirler ve bu kavramın farkına varabilsinler. Ar-Ge çalışmalarına konu kapsamında ciddi önem arz edilmesi rakip firmaların bu durumu takip etmesi, ihtiyaç duyulan araştırmaların gerçekleşmesi, piyasaya arz edilmeden önce üründe gereken analizleri uygulayıp bu belgeye müracaatlar oluşturulmalıdır. Buluşçuların mükafatlandırılması, şirket bünyesinde buluşa teşvik edilmesi şirkete mevcut durumdan daha büyük katkı sunmaktadır.
 
Temin edilen patent işlev olarak eski zamanlarda bu derece önem teşkil eden bir durum değil iken kişi veya kurumlar sahip oldukları haklarını koruma altına alınmasında önem teşkil eden bir husus olduğunu yaşanan patent mücadeleleri akabinde farkına vardılar. Ve patent temin edilmesi günümüzde bir hayli hız kazanmış bir durumdadır. Dünya genelinde birçok bölgesinde patentler hakkında mahkeme yolunu intikale edilmeler gözlenmekte ve kişi veya kurumlar bu sonuçlarda karlı bir şekilde çıkmaktadırlar. Bir cihazın imalatı üzerinde hak temin edebilmek adına patent konusunun ne derece önem teşkil eden bu konu olduğu anlaşıldığı umut ediyorum.
HABERLER /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>