444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Listesi

‘‘Bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesine patent denir.  Elde edilen her çeşit icat veya buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent listesi ise, patentlerinin düzenli olarak icra edilen hedefi ile listelenmesi şeklinde ifade edebiliriz. Bu listenin esas hedefi ise, patent listelerinde bulunan teknolojik ve kanuni verilere erişimi olanağını basit duruma getirmek. Patentleri listelemek müracaatların buluş ve yenilik basamağı ilkelerine uygun analizinin gerçekleşmesi ve yayını yapılmış patent listesine daha rahat ulaşımının elde edilmesinde faydalanıyor. ’’

Patent listesi ülkeler arası patent listesi ve Avrupa patent listesi, bu hususta patentlerin teknik sınıfları en çok miktarda icra edilen ve bilindik 2 sistem biçiminde karşımıza gelmektedir. Bu listelere ilave olarak ta, küresel finansmanın as oyuncusu olan USPC patent listesidir. Bu 3 listede biraz göz atacak olursak;

Ülkeler arası Patent listesi (IPC): Dünya fikri mülkiyet etkinliği (WIPO) koordine ettiği pek çok çeşitli ülkeler arası bir sözleşmenin temelini temel alarak icra etmiştir. Bu sistem Ülkemiz de bu kapsama girerek adet 100 ulus doğrultusunda icra edilmektedir. En alt yerden 70 bin alt liste ve sembol yer almaktadır.

Bir Patent listesi Daha Oluşturuluyor

Cooperative Patent Classification (CPC): Ülkeler arası patent ofisi IPC temelli tek tek gerçekleşen listelere ayırmalarda bir takım karışıklıklara sebebiyet oluyordu. Cooperative patent classification (CPC) isimli listeme yöntemi sayesinde bu karışıklıkların telafi edilmesi amaçlanıyor. 2 majör patent sistemi bir tüm durumuna getirilerek 250.000 adetten çok teknolojik ve sembol listeleri tek bir çatında bütünleşerek bir tüm durumuna getirilecek.

ECLA listesinin temel oluşturduğu bu yeni düzenekte daha evvel liste durumuna getirilemeyen teknolojik ürünlere bu durumdan itibari ile bir alt kategori yer alacak. Bu durum doğrultusunda patent konusu hakkında personellerin yeni göz nuru haline alacak olan CPC ile usulün gözlere bilindik hali gerçekleşecek araştırmaları daha verimli ve etkili şekle getirecek.


CPC ile alt grubu konuları daha detaylı bir hal aldırılarak alakalı olan ve daha sağlıklı şekilde sembol ve teknoloji eşleşmesinin uygulanabilmesine imkan sağlamış olacak. Sembollerde uygulanacak değişikliklerine göz atacak olursak, ECLA sisteminde yer alan alfa numerik nitelikler CPC’ de yerini tümü ile rakamlara devrediyor. Gerçekte olan yeni sistem eskisine oranla daha IPC benzeri bir şekle geliyor.

Tabi bu yapılan düzenlemeler mevcut olan milyonlar ile ifade edilen adet patent dokümanlarının tekrardan listelere ayrılması manasını gelmektedir. Bu dokümanların çok titiz ve önemli bir şekilde CPC sistemine uygun olarak tekrardan listelere ayrılması gerekli görülmektedir. Fakat bu geçiş esnasında amaçlananın tersi bir durumda yapılacak hatalı listeleme uygulanır ise yeni sistem patent araştıran kişi ve kullanıcı bireyleri güvenini ve itimadını hızlı şekilde yitirebilir. 

Aramakta olduğunuz Patent listesi doğrultusunda belirtmek istediğiniz asıl konu marka sınıfları ise; markanızın tescil işlemini icra ederek koruma kalkanına aldığınız hususta marka yasal bir özelliğe sahip olmakla birlikte ticari bir değer halini kazanacaktır. Ticari bir değer haline gelen markanızın, satış işlemini gerçekleştirebilir, miras şekli ile devredilebilir, lisans hakkı olarak bir başkasına temin edilebilir, teminat olarak ta belirtebilirsiniz. Markanızın tescil işlemini icra ettirmeniz amacı ile müracaat işleminde bulunduğunuz esnada, markanın sektörel bazda listelenmesini gerçekleştirerek markanızın icra edeceği sektörü tespit etmeniz gerekli görülmektedir. Ürünümüzün listesini belirlemek gayesi ile icra edeceğiniz listeme işleminin akabinde markanız kendi sektöründe koruma kalkanına alınacaktır. Türk Patent Enstitüsü nezdinde bu doğrultuda toplam olarak 45 marka listesi bulunmaktadır.

 

Çeşitli teknoloji sektörlerinde faaliyet belirten gelişmelerin analiz edilmesinde ve verilecek kararlarda rahatlatıcı görev alan istatistiklerin meydana getirilmesinde hizmet sunan karar alıcılarına gelecek ile alakalı olan önem teşkil eden ip uçları arz etmektedir. Değer arz eden bu bilgileri okuyup kendi niteliğinize en uygun hamleyi icra ederek oyunu tarafınıza döndürmekte sizin hünerinizdir. Bu arada, bu düzen ülkeler arası düzlemde işleyiş durumu nasıl ve yapılan yeni düzenlemeleri getirilerini de beraber göreceğiz.

 
Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>