444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Nice Sınıfları

 

 ‘‘ Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün yada hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili, bir ürünü yada hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmak ile beraber yasal boyut kazanır. Marka tescil nice sınıfı, Marka tescil işlemleri ürün temelli hazırlanmış bir sınıflandırma mekanizmasına verilen isimdir ve sınıflandırma bu sistem ile gerçekleşmektedir. Toplam olarak 45 sınıftan meydana gelen ürün ve hizmetler, markaların tescil işleminin gerçekleştirilmesi hedefi ile ürün ülkeler arası sınıflara bölünmesine ilişkin Nis anlaşması sebebi ile NICE sınıfları şeklinde isim verilmektedir. ’’

Marka tescil nice sınıfları Nis anlaşmasından önceki ismi ile ürün ve hizmet sınıfları, marka tescil işlemleri mal ve hizmetler temel alınarak oluşturulmuş bir sınıflandırma sistemiyle gerçekleşmektedir. Nice sınıfları toplam olarak 45 adet sınıftan meydana gelmektedir.  Bu mal ve hizmet sınıf yani nice sınıfları 1995 senesinde kabul ettiğimiz Markaların tescil işlemi hedefi ile Mal ve Hizmetlerin ülkeler arası sınıflara ayrılmasında yönelik Nis Anlaşması dolayısı ile NICE sınıfları şeklinde isim verilmektedir.

 

 

Marka müracaatında bulunulmadan önce sınıflar önem ve itina ile analiz edilmeli ve mal ve hizmet diğer ismi ile nice alanına dahil olanlar belirlenmelidir. Marka ön araştırması veya marka sorgulaması, bu tespit edilen sınıflarda gerçekleşecek ve daha önceden aynı sınıfta ilgili markanın yada tescil edilmesine engel olabilecek seviyede benzer markaların araştırılması yapılmasıdır. Uygulanacak araştırmalarda önem ile dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda daha önceki zamanlarda değişik bir sınıf listesi kullanıyor iken tescil işlemi tamamlanmış bir markanın tescil edilmiş olduğunun göründüğü sınıfın bu günden başlayarak güncel sınıf listesinde sınıf numarasının değişik yaşanabilme olasılığı bulunmaktadır. Bu yasanın ilk kabulünde 42 adet sınıf bulunmaktaydı. Nice sınıfı (mal ve hizmet sınıf) listesi 2012 senenin ardından 45 adet sınıfın yer aldığı bir liste şekline gelmiştir.

Marka tescil nice sınıfları öneminden bahsedelim. Marka başvurusunda bulunulmadan evvel tescilli sınıflar önemle ve itina ile analizi yapılmalı, ürün ve hizmet alanınıza dahil olanların tespit işlemi gerçekleşmelidir. Markaya ait bir ön araştırması yani marka sorgulaması ile ilgili sınıflarda yapılacak ve daha evvelden aynı sınıfta ilgili markanın veya tescil işleminde bulunulmasına mana teşkil edebilecek düzeyde yakın markaların tescil işlemi durumlarının araştırılması yapılmalıdır. Yapılacak marka sorgulamasına önem verilmesi gereken bir diğer konuda ise geçmiş yıllarda farklı bir sınıf listesi geçerli iken tescil işleminde bulunulmuş bir markanın, tescil işleminin gerçekleştiğinin görüldüğü sınıfın bu günden başlayarak güncel sınıf listesinde sınıf numarasının farklılık belirtme olasılığının bulunması söz konusudur. Yasasının ilk kabul edildiğinde 42 adet ürün ve hizmet sınıfı bulunuyordu. 2012 senesinin ardından ürün ve hizmet sınıf listesi 45 adet sınıftan oluşan bir liste şeklini almıştır. Bu durum sonucunda marka tescil nice sınıfında 45 adet sınıf bulunmaktadır. Bu sınıflar hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu sınıflar içinde 34 adedi sınıf ürünlerden diğer 11 adet sınıf ise hizmet gurubuna yöneliktir. Sınıf adedinin artırılması, diğer ifade ile var olan sınıfların ileri bir zamanda yeni sınıflara ayrılması yeni sınıfların meydan getirilmesinin ihtimali bulunmaktadır. Bu durumlar, NİCE anlaşması akabinde karar kılına prosedürler kapsamında gerçekleştirilebilir.

 

Nice sınıflandırmasında sınıflar haricinde alt sınıflar, gruplar yada alt gruplar bulunmamaktadır. Alt sınıf, grup yada alt gruplar, anlaşma tarafı ulusların bir bölümünce icra edilmekte olan iç düzenlemeler özelliğindedir. Ülkemizde icra edilen ve ürün ve hizmet sınıflandırması bildirim ile meydana getirilme gruplandırma yani  alt grup şeklinde sistemi tümü ile ülkemizde aittir. Bu yapılan düzenlemenin anlaşma tarafı diğer ülkeler açısından yasal hükmü bulunmamaktadır. Sınıflandırma kapsamında alt sınıf yada gruplar hazırlayarak bunları standart listeler şekline getirmek ve ürün ve hizmetlerin benzerliği konusu standart olan listeler akabinde değerlendirmek pek çok ulusun seçeceği bir metot değildir.


Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>