444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Davaları

 ‘‘Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescili ile; ticari veya herhangi bir patentli markanın hukuki bir aşama kapsamında koruma altına alınabilmesi ve haklarının saklanabilmesi adına temin edilen hak sahipliği elde edilir.” Marka tescil davaları ise, Sahip olunan marka haklarına diğer kişiler tarafından ihlal veya tecavüz suçlarının işlenmesi akabinde marka sahibinin bu marka haklarına karşı suç işleyen kişiler hakkına mahkeme yoluna intikal ederek yasal süreçleri başlatmasına denir.

Marka tescil davaları açılabilmesi için ilk önce markaya ait tescil işleminin gerçekleşmiş olmalıdır. Marka hakkına yönelik bir suç işlenmesi durumda yasal işlemler başlatılabilmesi açısında en önemli unsur markanın tescil işleminin, marka hakkına suç işlenmesinden önce yapılmış olması gerekmektedir. Tescil işlemi yapılmamış bir marka hakkında yasal işlem başlatılmaz

Tescil işlemi gerçekleşmiş olan bir marka tescil işlemi ile beraber marka hakkı sahibi lehine en esas olanı markayı tek elden yürütme veya icra etme hakkı olan birtakım haklar sağlamaktadır. Bu elde edilen haklar belirli bir boyunca herkese karşı ileri sürülebilir. Bu haklar arasında tescil işlemi gerçekleşmiş bir markanın aynısı veya benzeri ya da orijinali ile ayırt edilmesi çok güç olan kadar benzer işaretlerin ya da toplum tarafından karıştırılma ihtimali bulunan işaretin aynı ve benzeyen ürünler ile alakalı olarak icra edilmesi sonucu marka sahibi bu ürünleri men ettirme hakkına sahiptir. Bu işlenen suç neticesinde yasal ve cezai istemler ileri sürülmesi söz konusudur.

Marka hakkına yapılan ihlaller doğrultusunda tescilli markaya karşı ihlal suçunda bulunanlar kişilerin ilgili cezalara çarptırılabilmesi adına söz konusu markanın tescillenmiş olması gerekmektedir. İlgili yasada marka sahiplerine vermiş olduğu koruma altına alınması akabinde faydalanmanın esas koşulu markanın daha önceden tescil işleminin yapılmış olmasıdır. Tescil işlemi yapılmamış bir marka, yasanın korunma altına alınması kapsamı dışındadır. Tescil işlemi yapılmış markalara karşı ihlal suçtan bulunan kişi veya kuruluşlara ilişkin markanın esas sahipleri mahkeme süreci başlatma hakkına sahiptir.

Başlatılan bu mahkeme süreçleri kapsamında açılacak Marka Tescil Davalar başlıcaları şunlardır.

Tecavüzün Durdurulması ve Önlemesi Davası

Tescil işlemi gerçekleşmiş markaya yönelik sahip olunan hakların işlenen ihlal edilme ve tecavüz suçların durdurulması ve önlenmesi adına marka sahibinin mahkemeye intikal ederek yasal işlem başlaması sonucu başlatılan davadır.

Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Tescil işlemi gerçekleşmiş markaya yönelik sahip olunan hakların işlenen suçlar neticesinde marka sahibinin maddi anlamda zarara uğraması ve işlenen suç ile zarar arasında bulunan nedensellik bağı koşullarının oluşması durumunda maddi anlamda açılan davalara denir.

Tecavüzünün Giderilmesi Davası

Tescil işlemi yapılmış markaya yönelik sahip olunan haklara karşı suç işlenerek marka haklarına karşı tecavüz edilmesi durumunda oluşan durumların yok edilmesi veya giderilmesi talebi ile yasal yollara başvuracak mahkeme sürecinin başlatılmasıdır.

Tecavüzün Tespiti Davası

Marka hakkına yapıldığı iddia edilen tecavüz fiilinin haksız rekabet meydana getirip getirmediğini tespit edilmesi adına açılan davadır.

Tecavüzün Durdurulması Ve Önlenmesi Davası

Sahip olduğu marka hakkına tecavüz edilen marka sahibi yasa yollara başvurarak ilgili suçun durdurulması veya suçun engellemesi talebinde bulunarak açılan davaya denir.

Marka, Marka Alma, Marka Tescili, Marka Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tecili Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Devri, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Cezaları gibi marka işlemleriniz için Sistem Patent şirketimiz ile lütfen iletişime geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>