444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Süresi

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Elde edilen bir ürün veya cihazın başka kişiler tarafından icra edilmesini engellemek kaydı ile koruma altına alınmasına Patent süresi ismi verilir.’’

Patent Süresi veya patent korumu süresi ise; Çalışmaları sonucunda temin edilen bir icadın veya buluşun üzerinde hak temin edilmesi adına yapılan müracaatlar akabinde temin edilen hak sahipliğine patent, bu hak sahipliği belgesinin kararlaştırılan seneler arasında tescil işleminin yapılması ve bu hakların bu süre boyunca kendisinde kalması için gerçekleştirilen tescil edilmesi işlemi denir. Bu tescil işlemi doğrultusun ürün sahiplik hakkını elinde bulundurma ve kimse tarafından izinsiz bir şekilde belirli bir süre kapsamında alınamamasına denir. Bu tescil işlemi ile endüstride uygulanmakta olan teknik bir aksaklığın çözüm şekli biçiminde aksedilmekte olan söz konusu buluş ya da icat adına temin edilen tek elden yöneteceğiniz hakka verilen isimdir. Patentinizin tescil edilmesi uygulamasını gerçekleştirmeniz kendi açınızdan araştırmalarınız doğrultusunda meydana gelen buluş eseri ürün yahut icatta elde edilen tüm ticari hakkın kendinize mahsus bir hak olmasını temin etmektedir.

Zaman aşımı ifadesi ile patent süresi aşımı anlamını karıştırılmamalıdır. Zaman aşımı ifadesi, alacak hakkı ile alakası bulunan bir husustur. Bu hususta alacak hakkı değil Fikri Mülkiyet hakkının koruma altına alınması ile alakalı bir zaman söz konusu durumdadır. Alacak hakkı zaman aşımına uğrayabilir. Fakat patent süreleri hakkın kendisi ile alakalı olan bir durumdur. Bu sebepten dolayı koruma altına alma anlamına gelen bu süreler zaman aşımından ziyade hak düşürücü süre şeklinde ifade edilir. Koruma süresinde de hak düşmesi yaşanıyor. Patent süresi dolmuş ise hâkim re’sen nazara alır.

Patent süresi, patentin geçerliliği süresi anlamına gelen bu süre Fikri mülkiyet hukukuna ait bir terimi ifade etmektedir. Eşya mülkiyeti ile Fikri mülkiyet arasında yer alan bir farktır. Fikri mülkiyet hukukunda ebedi devam eden koruma süreleri mevcut değildir. En ihtiyar akrabanızdan size herhangi bir müzik bestesi kalmaz. Kanun koyucu şu bilinç ile hareket etmektedir. Fikri mülkiyet hukukunda yer alan fikri ürünler zamanın geçmesi ile eski bir hale gelmektedir. Teknik durumlarda değişiklik yaşanır. Fakat atıl duruma intikal ettiğinde yine de bu durumdan faydalanmayı talep eden olabilir, hak sahibi bu duruma engel teşkil etmesin anonim durum haline almasın deniyor. Bu durumda Fikri mülkiyet hakkı icra edilmelidir. Fikri haklar haklar çerçevesinde yer alan ve klasik özelliğindedir. Belirli bir sürenin ardından insanlar o klasiklere erişim sağlayabilmelidir. Bu durumda kamunun faydası bulunmaktadır.

Patent Çeşitleri Ve Patent Süresi

Patent temin etmede patent çeşitleri ve bunların patent süreleri bulmaktadır.

İncelemeli patent: İncelemeli patent türü, zor bir patent türüdür. İncelemeli patentin koruma altına alınma süresi uzun periyottur. Yani bu uzun periyot olarak 20 sene ile ifade edilir.

İncelemesiz patent: İncelemesiz patentte talep edilen belge sayısı az ve masrafı olmayan bir patent çeşididir.

 

Faydalı Model: Müracaat edilen seneden başlayarak 10 yıldır.

Koruma altında olan patentler koruma süresi ardından halka açık duruma gelirler. Sahip olduğunuz Patentin yenileme işlemi ile ifade edilmek istenen durum Patent veya Faydalı modele yapılan başvuruların senelik olarak ilgili ücretlerinin tahsil edilmesi şeklinde açıklaması yapılmaktadır.

Yapılan müracaat işlemlerinin önem teşkil eden bölümü, her sene düzenli şekilde yatırılması gereken ücretlerin tarihlerinin takip işleminin yapılmaması ve yatırılması zamanının geçmesi ile bu hakların düşmesidir. Müracaat takip işlemi adına gereksinim duyulan yazılıma ve donanıma sahip olan patent şirketlerini tercih etmeniz yoğun para ve yoğun emek ile sahibi olduğunuz haklarınızı elinizde bulundurmanızı sağlayacaktır.

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>