444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Eşya Listesi

‘‘Marka tescil, bir ürünü yahut hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescil eşya listesi; Oluşturmuş olduğunuz markaların hangi sınıfta tescil edilmesi gerektiği belirleyeceğiniz ürünlerin bulunduğu listeye denir.’’

Ürün ve hizmetlerin listelenmesine yönelik liste 1 Ocak 2015 tarihinden başlayarak icra edilmek üzere ilgili sayılı Resmi Gazetede yayımı gerçekleşmiştir.

Marka tescil işleminde eşya listesi olarak telaffuz edilen liste genellikle, marka listesi, marka tescil listesi, marka sınıfları, marka tescil sınıfları gibi isimlerde aynı anlama gelmektedir. Markanın koruma altına alındığı ürün ve hizmetlerin listesine verilen isimdir.  Bu sebepten dolayı marka müracaat işlemi gerçekleşmeden evvel listelemenin doğru gerçekleşmesi çok önem teşkil etmektedir.

Eşya veya ürün alanında faaliyet gösteren işletmeler marka tescili işleminin önemini kavramışlar ve bu hususta önem teşkil edecek adımlarda bulunmaktadırlar. Marka tescil işleminin ihtiyacı ve önemi farkına varılmak ile birlikte yapılacak tescil müracaatlarının doğru şekilde gerçekleşmesi adına doğru marka sınıfı önem teşkil etmektedir. Tescil işlemine karar verilmesi kadar, eşya tescil listesinin de belirlenmesi önem teşkil eden bir husustur.

Yeni düzenlenen eşya listesinde birtakım ürünlerin sınıflarında değişlik yapılmıştır. Bu neden ile marka sınıfınıza karar verirken yeni listenin kesin bir suret ile gözden geçirilmesi gerekli görülmektedir.

Ülkemizin taraf bulunduğu markaların tescil işleminin gerçekleşmesi için ürün ve hizmetlerin ülkeler arası listelenmesine yönelik olarak Nis Anlaşması şartlarına uygun şekilde düzenlenen ürün ve hizmet listesi anlaşmaya taraf ulusların kararları ile farklı süreçler aralıklarında yenilemesi yapılmaktadır.

Nis anlaşmasına uygun olarak eşya ve hizmetler toplam olarak 45 adet sınıfa ayrılmış olmak ile birlikte, bu sınıflardan 1’den başlayarak 34. sınıfa değin olan sınıflarda ürünler; 35’ten 45. sınıfa değin olan sınıflarda ise hizmetler şeklinde tanımlaması yapılmıştır.

Marka tescil eşya listesi, marka müracaatları işlemini gerçekleştirmeden evvel markaların yer aldığı listeler önem teşkil edecek şekilde analiz işlemini gerçekleştirilerek ürün ve hizmet alanına dahil olanlar tespiti yapılmalıdır. Bu tespit durumu bakımından marka araştırması ya da marka sorgulaması işlemleri bu karar verilen sınıflarda yapılacak ve daha evvelki zamanlarda aynı listede söz konusu tescilli markanın yahut tescil işleminin yapılmasına engel oluşturabilecek düzeyde benzer olan markaların tescil işlemi akıbetinin araştırılması gerekmektedir. Gerçekleştirilecek araştırmalarda önem arz edilmesi gereken bir diğer konuda daha evvelki senelerde değişik bir sınıf listesi yürürlükte yer alıyor iken tescil işlemi yapılmış bir markanın tescil işleminin yapıldığının belirdiği sınıfın bugünden başlayarak güncel sınıf listesinde sınıf numarasının farklı olabilme olasılığının söz konusu olmasıdır. İlk kabulünde 42 adet sınıftan meydana gelen ürün ve hizmet sınıf listesi 2000 senesinin ardından 45 adet sınıflı bir liste şekline gelmiştir. Bu hususta Marka tescil eşya listesi ise 34 sınıftan meydana gelmektedir.

Sistem Patent şirketimizden bilgi temin etmeden karar almayınız.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>