444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Hakkında Bilgi

‘‘Marka, bir hizmeti veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün ya da hizmetinden farklı kılan işaretlerin tümüne verilen isimdir. Marka tescil, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzer ürünlerden ayrı kılan ve devletin ilgili kanalı ayrıcalığı ile yapılan onaylama işlemine denir. Tescil, resmi bir kimlik olmasının yanı sıra yasal bir boyutu bulunmaktadır.

Marka tescil hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız için lütfen Sistem Patent web sayfamızı ziyaret ediniz…

Marka Tescil Hakkında bilgilere kısaca bir göz atacak olursak, Enstitüsü ile gümrük bakanlığı nezdinde imzalanan protokol kapsamında Enstitü ’de bulunan markaların ne denli dış ülkeler satım yaptığı, piyasa ve marka değerini artırarak, uygulanan dış ülkelere satımda da vergi kayıp ve kaçırılmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Gümrük işlemlerine konu teşkil eden ürünlerin geriye çağrışması ile karşı karşıya gelinmemesi amacı ile markalara yönelik tescil işlemlerinin tamamlanmış olması gerekli görülmektedir.

Ülkemizde oluşturulan markaların tescil işlemi ile koruma altına alınmasının güncel boyuta erişmesi 1995 senesinin ardından başlamıştır. 1995 senesinde ilgili olan Markaların Koruma altına alınması hakkında yer alan Kanun Hükmünde Kararname faaliyete konmuş ve bu yılın ardından da firmalar icra etmekte oldukları ve kendilerini rakiplerinden farklı kılmaya yarayan isim, şekil vb. ibareler ile icra ettikleri markalarını tescil işlemini gerçekleştirerek koruma kalkanına aldırmaya koyulmuşlardır.

Markaların tescil uygulaması çerçevesinde yer alan aynı veya markaya benzeyen ürün yada hizmetler ile alakası bulunan, tescil işlemi tamamlanmış markayı, kendisine benzeyenler ve toplam tarafında tescil işlemi tamamlanmış markalar ile karıştırılma olasılığı bulunan bir işaretin tescil işlemi tamamlanmış markanın imajı sebebi ile haksız olarak elde edilecek avantaj yada tescil işlemi tamamlanmış(tescilli) markanın faklı kılan özelliğine zarar teşkil edecek özellikte bulunan herhangi bir işaretin izin gözetilmeden icra edilmesinin engellenmesi talep etme.

Tescil işleminin tamamlanması ile yasal anlamda temin edeceği tescil işlemi tamamlanmış bir markanın bir diğer kişiye devir işleminin gerçekleşebileceği, miras yolu ile geçebileceği, icra etme hakkının lisans konusu olabileceği, teminat şeklinde gösterebileceği gibi ve rehin konusu da teşkil edebilecek haklardır.

Marka seçimi belirlenmesinin ardından uygulanacak ilk işlem markanın tescil işlemin daha önceden yapılıp yapılmadığının araştırılması yani marka sorgulamasının yapılmasıdır. Markanın diğer bir kişi adına tescil işleminin yapılmadığını bilgisi temin edilmesinin ardından tescil işlemi adına müracaat işlemi gerçekleşmelidir. Markanın diğer bir kişi adına tescil işlemin yapılıp yapılmadığının konusun öz araştırma işlemi gerçekleşmeden müracaat işleminde bulunulması durumunda, markanın bir diğer kişiye adına tescil işlemin gerçekleşmiş olması halinde marka adına yapılan yatırım heba olacaktır. Zaten uzun süren tescil prosedürü adına yeniden müracaat işleminde bulunmanı gerekecek bu durumun yanı sıra tekrardan masraf ta bulunmanız durumunda kalacaksınız.

Tescil İşlemi Amacı İle Gereken Evraklar

  1. İşletmenin faaliyette bulunduğuna dair evrak (Ticaret veya sanayi odaları, esnaf odaları veya vergi dairelerinden alınabilmektedir.)
  2. Oluşturulan markanın bir adet nüshası
  3. Vekalet name. (Sistem Patent şirketimizden temin etmenizi yanı sıra noter onayı gerekmemektedir)
  4. Firmanıza ait bir kaşe

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Tescil Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tescil Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek, Marka Tescil Danışmalık, Marka Hukuku gibi marka işlemleriniz için ​Sistem Patent ​şirketimiz ile lütfen​ ​iletişime​ ​geçiniz...

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>