444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Hukuku

‘‘Marka, bir hizmet yahut ürünü, diğer şahıslar yahut şirketlerin ürün ya da hizmetinden farklı bir özelliğe kavuşturan işaretlerin tümüne denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmasının yanı sıra yasal bir boyutu da bulunmaktadır. Marka tescil hukuku; Marka konusunda yapılan işlemler ve yapılması gerekenler, tescil işleminden sonra suç eylemi uygulanıyorsa yasal yollardan yapılması gerekenler hakkın bilgi veren bir kanun hükmünde kararnamenin kapsamına aldığı tüm konulara denir. 

Marka tescil hukuku yani diğer ismi ile marka hukuku ülkemizde şu an tam olarak gelişmiş değildir. Son zamanlarda tescil işlemi gerçekleşen marka işlemlerinin bir hayli fazla olması marka hukuku çerçevesinde ileriki zamanlarda daha çok probleminin oluşacağı açık olarak görünmektedir. Bu nedenden dolayı marka hukuku çerçevesinde ilgili olan tüm tedbirlerin firmalar nezdinde acil bir şekilde tedarik edilmesi gerekmektedir. Özellikle kurumsal anlamdan faaliyet göstermek isteminde bulunan kuruluşlar adına Marka Hukuku çerçevesinde temin edilecek korumalar kuruluşların geleceği bakımından bir hayli önem teşkil etmektedir.

Markalar konusunda bir yasa henüz oluşturulmamıştır. Marka tescil işlemlerinde bulunurken dikkat ettiğimiz yasal dayanağımız ise ilgili sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedir. Bu kararnameye uygun olarak marka tescil işleminden oluşan hakların çerçevesi belirlenmektedir.

Markanın tescil işleminin tamamlanması ile beraber elde edilen marka hakları, tescil işlemini yaptıran marka sahibine aittir.

Marka sahibi, alt kısımda ifade edilen suç eylemlerinin engellenmesi isteminde bulunabilir:

  • Markanın tescil kapsamına dahil olan aynı ürün ya da hizmetler ile alakalı olarak, tescil işlemi yapılmış marka ile aynısı veya benzeri olan herhangi bir işaretin icra edilmesi.
  • Tescil işlemi tamamlanmamış marka ile aynı ya da benzeri olan işaretlerin kullanılması,
  • Tescil işlemi tamamlanmış markanın çerçevesine aldığı ürün ya da hizmetlerin aynı ya da benzeri ürün veya hizmetleri kapsayan işaretlerin kullanımı,
  • Toplum kesimi tarafından, işaret ile tescil işlemi tamamlanmış marka arasında bağlantı kurulması olasılığı da dahil olmak üzere, orijinali ile karıştırılması olasılığı beliren herhangi bir işaretin icra edilmesi.
  • Tescil işlemi tamamlanmış marka ile aynısı ya da orijinal markaya benzerliği bulunan ve tescil işlemi tamamlanmış markanın çerçevesine dahil olan ürün veya hizmetler ile benzeri olmayan, lakin Türkiye’de eriştiği tanınmışlık seviyesi sebebi ile tescil işlemi tamamlanmış markanın imajının söz konusu olmasından dolayı haksız bir fayda sağlanması
  • Tescil işlemi tamamlanmış markanın imajına zarar teşkil edebilecek işaretlerin faaliyet ettirilmesi,
  • Tescil işlemi tamamlanmış markanın ayırt edici özelliklerine zarar verebilecek özellikteki herhangi bir işaretin icra edilmesi.

Markanın sahibine temin edilen haklar, üçüncü şahıslara karşı marka tescil işleminin tamamlanması tarihi itibari ile hüküm kılar. Markanın tescil işlemi adına müracaatta bulunulması ve bültende yayınlanmasının ardından gerçekleşen ve marka tescil işleminin tamamlanması durumunda nem edilmesi söz konusu teşkil edebilecek eylemler dolayısı ile müracaat sahibi, tazminat davası adı altına mahkemeye başvurma yetkisine sahiptir. Mahkeme, öne sürülen iddiaların geçerliliğine yönelik olarak tescil işleminin yayınlanmasından evvel kararda bulunamaz.

Sistem Patent şirketi olarak, Marka tescil hukuku hususunda alt kısımda Sıraladığımız hizmetleri vermekteyiz.

  1. Kanıt tespiti davası,
  2. Tecavüzün ve ihlal tespiti ve bu suçların durdurulması davası,
  3. Tecavüzün engellenmesi ve giderilmesi davası,
  4. Marka hakkının ihlali neden ile maddi ve manevi tazminat davaları,
  5. Markanın imajının zarar görmesi nedeni ile imaj tazminatı davası,
  6. Hakka tecavüz sonucunda üretilen ürün ile bu ürünlerin üretiminde direk olarak icra edilen cihazlar el konulması,
  7. Ürünlerde mülkiyet hakkı tanınması,
  8. Markanın silinmesi ve yok edilmesi davası,
  9. Hükmün alakalı kesimlerine bildirilmesi, kamuya yayın yoluyla ilan edilmesi,
  10. Marka hukukuna yönelik ceza davaları

Not: Markanızı firmanızın ismi olarak tescil işlemini gerçekleştirebileceğiniz gibi, firmanızın ürünlerini de ürün ya da ürün ambalajı ile beraber de tescil işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Tescil Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tescil Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek, Marka Tescil Danışmalık ​gibi marka işlemleriniz için ​Sistem Patent ​şirketimiz ile lütfen​ ​iletişime​ ​geçiniz...

 

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>