444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Kanunu

‘‘Marka, bir hizmet yahut ürünü, diğer şahıslar yahut şirketlerin ürün ya da hizmetinden farklı bir özelliğe kavuşturan işaretlerin tümüne denir. Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi bir kimlik olmasının yanı sıra yasal bir boyutu da bulunmaktadır. Marka tescil kanunu; Marka tescili hakkında yapılan işlemler ve yapılması gerekenler işlemler, tescil işleminden sonra suç eyleminde bulunması durumunda izlenecek yasal yollar hakkında ilgili bilgi veren bir kanun hükmünde kararnamenin kapsamına aldığı tüm konulara denir.’’

Marka tescil kanunu diğer bir ifade ile marka yasası, tescil işlemleri adına yapılması gerekenleri, tescil işleminden sonra doğan haklar hakkında bilgi veren ve tescilli markaya ihlal suçunda bulunanlara karşı atılacak hukuki adımlar hakkında bilgi vermektedir. Marka tescil hukuku kapsamında, ülkemizde yeni bir tescil yasası çıkmıştır.

Markaların Koruma altına alınması hakkında Kanun Hükmünde Kararname çıkarılarak markalar ile ilişkin olan verilecek kararlar yeniden tekrardan düzenlenmiştir. Marka KHK. Yönetmeliği Markaların Koruma altına alınması hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile ayrıntılı olarak düzenleme yapılmıştır. İlgili Markaların Koruma altına alınması hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin faaliyete konmasına yönelik yönetmelikler maddeler şeklinde ayrı ayrı incelenmiştir. Marka tescil kanunu, Markaların koruma altına alınması hakkında KHK’nın 9. Maddesine ilişkin değişikliği belirtir. Markaların koruma altına alınması hakkında kanun hükmünde kararname 61/a bendinde 9. Maddenin ihlal edilmesine ilişkin açıklama yer almaktadır ve bu maddenin iptal edildiği bilgisi verilmektedir. Marka kanunu taklit işleminde bulunarak ürün üretimine müsaade etmemektedir. Bu durum, bu tarz taklit işi üretimlere engel olmak amacı ile düzenlenmiştir. Marka kanunu 2016 senesinde yapılan küçük düzenlemeler ile yenilenmiştir. 189 adet maddeden meydana gelen Sınai Mülkiyet Tasarısı meclise ibraz edilerek yeni düzenlemelerde bulunulmuştur. Bu tasarıya uygun olarak markanın taklidini yaparak üretilen ürünlerin taklit eserlerinin satışını yapanlar, yurt dışına satanlar ya da ticari hedef güderek elinde bulunduranlar hakkında en az 1 sene olmak üzere 3 yıla varan hapis cezası öngörülmektedir.

Markalar konusunda bir yasa geçtiğimiz günlerde meclisten geçmiştir. Marka tescil işlemleri yaparken dikkat ettiğimiz hukuki kaynağımız Kanun Hükmünde Kararnamedir, lakin yeni bir marka kanunu meclisten geçti. Bu kararnameye uygun anlamda marka tescil uygulamalarında temin edilen hakların doğrultusunda belirlenmektedir.

Markanın tescil işlemlerinin sonuçlanması ile beraberinde sahip olunan marka hakları, tescil işleminde bulunan markayı oluşturan ve tescil ettiren kişiye yöneliktir.

Marka sahibi marka hakkına, alt kısımda sıraladığımız suç eylemlerinin engellenmesi talebinde bulunabilir:

Markanın tescil işlemi doğrultusunda aynı marka ile alakası bulunan, tescil işlemi tamamlanmış marka ile tıpa tıp aynı veya bir benzeri olan bir işaretin faaliyete konmasını engelleme hakkına sahiptir.

Tescil işlemi henüz sona ermeyen marka ile aynı y ada bir benzer işaretlerin faaliyete konmasını engelleyebilir.

Tescil işlemi olumlu sonuçlanmış markanın kapsamına dahil ettiği ürün ya da hizmetlerin aynısı ya da bir benzeri olan ürün veya hizmetleri kapsamına dahil eden işaretlerin faaliyet konmasını engelleyebilir.

Halk kesimince, tescil işlemi sonuçlanmış marka ile işaret arasında bağlantı oluşturulma ihtimali de dahil olmak üzere, orijinali marka ile kıyaslanması ihtimali beliren herhangi bir işaretin faaliyete konması.

Tescil işlemi sonuca bağlanmış marka ile aynısı yahut orijinal markaya benzerliği söz konusu olan ve tescil işlemi sonuçlanmış markanın kapsamına dahil olan markalar ile bu markanın benzeri olmayan, fakat Türkiye’de tanınmışlık seviyesi akabinde tescil işlemi sonuca bağlanmış markanın imajından dolayı haksız bir yarar elde edilmesinin engel

Tescil işlemi sonuca bağlanmış markanın imajına olumlu anlamda etkide bulunabilecek işaretlerin faaliyete konması

Tescil işlemi sonuca bağlanmış markanın ayırt edici niteliklerine zarar teşkil edebilecek nitelikteki herhangi bir işaretin faaliyete konmasını engelleyebilme hakkına sahiptir.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>