444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Kodları

 ‘‘Marka tescili; ​Kendinize ait bir markanızın koruma altına alınmasına amacı ile gerçekleştirilen müracaatlar sonucunda elde edilen koruma altına alınması ve hak sahipliğine denir. Marka tescil kodları Oluşturmuş olduğunuz markaların hangi sınıfta tescil işleminin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirleyeceğiniz ürünlerin bulunduğu listeye ait olan kodlara veya numaralara denir.’’

Oluşturulan marka veya markaları tescil işleminde bulunarak koruma altına alınması ve bu durum doğrultusunda tel elden faaliyete koyma hakkına sahip olmayı düşünebilirsiniz. Lakin bu konuda Enstitü nezdinde 45 adetten oluşan marka sınıfları bulunmaktadır. Bu sınıflarında kendilerine ait numaralar bulunmaktadır. Bu numaralar tescil kodları şeklinde telaffuz edilmektedir.

Markaların tescil işlemi ile birlikte diğer kişiler tarafından icra edilmesini önlenmektedir. Bu işlemi tamamlayan kuruluşların hak sahibi olarak markaları korunmaya alınır ve diğer kişiler nezdinden markalarının satışa sunulmasını yasal anlamda engellenir. İzin gözetilmeden sahipli markaya ait ürün ve hizmetlerini taklit ederek satışta bulunan işletmeler ya da kişiler hakkında yasal süreçler başlatma hakkı bulunmakta ve bu hak marka tescil işlemini tamamlayan kişi veya kuruşa aitti. Marka tescil sınıfları halk arasında sıklıkla marka tescil kodları şeklinde kullanılmaktadır ve bu kodlar kendi alanlarında ayrılan sınıflar altında analiz edilmektedir. Ürün, hizmet satışı ya da daha farklı sınıflar şeklinde analiz edilen markalar, toplam olarak 45 adet sınıfta değerlendirilmektedir. Bu ürün veya hizmetlerin hangi sınıflarda olduğu hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgilere uygun şekilde hareket etmek ise işin başlangıcında oldukça önemli olmaktadır. Hatta ve hatta daha önem bir konu ise oluşturduğunuz markanızın hangi sınıfta bulunduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Lakin ilk anlamda oldukça basit bir işlem şeklinde görülmektedir. Fakat 45 adet değişik sınıftan telaffuz edildiğini aklına getirdiğinizde, kendine ait olan markanızın hangi sınıfta bulunduğunda dahi karar kılmakta güçlük geçebilirsiniz. Bu sebepten dolayı bu işi, işin uzman olan kişi veya firmalardan yardım alarak ilgili işlemlerin başlatılmasını talep etmelisiniz.

Bu tescil kodları, marka müracaatları işlemini bulunulmadan önce markaların yer aldığı sınıflar itinalı bir şekilde değerlendirilmesi için ürün ve hizmet alanına dahil olanların tespiti gerçekleşmelidir.

Bu tespit durumu açısından marka araştırması yani marka sorgulaması işlemleri bu karar kılınan sınıflarda uygulanacak ve daha önceki süreçlerde aynı listede söz konusu tescili tamamlanmış markanın ya da bu markaya benzer olan markaların tescil işlemi yapılması adına marka sınıfı sorgulanması gerekmektedir. Bu sorgulamalarda dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda, daha önceden değişik bir sınıf listesi yürürlükte iken tescil işlemi tamamlanmış bir markanın tescil işleminin tamamlandığını ifade eden sınıfın bugün akabinde güncel sınıf listesinde sınıf kodlarının değişkenlik gösterebilme olasılığının söz konusu olmasıdır. İlk kabul edildiği zaman 42 adet sınıftan ve doğal olarak 42 koddan meydana gelen ürün ve hizmet sınıf listesi 2000 yılından sonrada 45 adet sınıftan oluşan bir liste şeklini almıştır. Bu hususta 45 adet sınıf doğal olarak ta 45 adet kod bulunmaktadır.

Marka tescil sınıfları analizinde başarılı işlem sonuçlarıyla hareket eden firmamız, deneyimli ve alanında uzman ekibi ile müşterilerine hizmet vermektedir. Bize gelen müşterilerimizin işlemlerini başlatmadan önce gerekli inceleme ve analizleri gerçekleştirdikten sonra işlemlere başlamaktayız. Bu sayede hem harcanan paranın boşa gitmemesi hem de sonucun olumlu neticeye bağlanmasını sağlamaktayız. Tüm bunlardan daha fazlası hakkında bilgi edinmek ve destek almak için iletişim numaramızı arayabilirsiniz.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>