444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Tarifnamesi

‘‘Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. 

Patent tarifnamesi, patent tescil işlemi müracaatı gerçekleştirmeden önce hazırlanması gerekli olan teknik dosyalama da geçen kısımdır. Diğer bilenen ismi yani patent hazırlama dosyası teknik olduğu kadar yasal da bir kısımdır. Bu tarifname, içeriğinde özet kısmının da anlatıldığı ve buluş eseri ürününün var olan tekniğinin anlatıldığı yerdir. Tarifnamenin sonunda ise talepler denilen koruma altına alma çerçevesinin tespit edildiği bölümde yer almaktadır.

Buluş veya icadınız adına bu tarifname, teknik ve profesyonellik gerektiren bir alandır. Patent müracaatında bulunacak kişi veya kuruluşlar mutlaka ve mutlaka bu tarifname (Sistem Patent web sitemizde yer almaktadır) konusunda yazılan bilgileri okumanız sizlerin yararınıza olacaktır.

Bu tarifname kesin bir şekilde patent uzmanı bir mühendis veya patent vekili danışmanlığı tarafından  oluşturulmasında yararı bulunmaktadır. Bu tarifnameyi hazırlaması gereken kişinin ya da kuruluşun belki de geleceğini teminat altına alacak, işletmeler adına rakip firmalarına karşı öne geçirecek bir bu tarifnamede istenmeden yapılması mümkün olan en küçük bir hata bile ileri bir zamanda temin edeceğiniz patent haklarının sınırlandırılmasına yahut hazırlayacağınız patent dosyasının geçersiz duruma gelmesine neden olacaktır. Kendi sektöründe tek elden yürütme hakkı elde edecek bir hakkın duruma uygun olarak 7 sene yada 20 sene koruma alına alınması adına patent hazırlama dosyası hakkında bir patent kuruluşu olarak Sistem Patent şirketimizin uzman patent mühendislerine tarafından oluşturulması oldukça önem arz eden bir durumdur.

Tarifname Hazırlaması

Patent tarifnamesi içerisine var olan tekniğin aktarıldığı bir kısım, söz konusu buluş eserinin yararlarının, sağlayacağı avantajlarının aktarıldığı bir bölüm mevcut olmalıdır. Tarifnamenin son kısımda ise talepler denilen koruma çerçevesinin yer alacağı alan bulunmalıdır.

Patent tarifnamesi, söz konusu buluş eserini önemli derecede ayrıntılı şekilde açıklaması yapılmalıdır. Talepler koruma çerçevesini kararlaştıran kısım olmasından dolayı oluşturulan tarifname dosyasının korunan ürünü bilerek talepler hazırlanmalıdır. Bu tarifname en ideal şekilde açık, net anlaşılabilir düzeyde hazırlanmalıdır. Yabancı dile çevrilmesi de düşünülerek oluşturulmalıdır. Bu metni oluşturmak ciddi anlamda konunun uzmanı kişilerin hazırlaması gereken bir husustur.

Bu metin talepleri; koruma altına alma çerçevesini belirleyecek biçimde hazırlanmalıdır. Taleplerin dayandığı temel bu tarifname olmalıdır. Bu metinde aktarılan faktörler, süreç adımları adına sadece koruma isteminde bulunabilir. Patent talepleri şartlara göre olmalı ve açık, net ve anlaşılacak düzeyde hazırlanmalıdır. Talepler sadece bir buluş eserini içermelidir.

Bu tarifname hazırlanırken, içerik kısmında talepler ve özetlerini de bulunduğu söz konusu eserin açıklamasının gerçekleştiği alan yer almalıdır. İçerisinde var olan tekniğin anlatıldığı bu kısımda, buluş eserinin yararlarının ve avantajlarının ifade edildi bir alan yer almalıdır. Dosyanın tamamlanmasında ise talepler ismi verilen koruma altına alma çerçevesinin kararlaştırıldığı kısım bulunmalıdır.

Patent talepleri, koruma çerçevesini kararlaştıracak biçimde olmalıdır. Taleplerin dayanağı bu dosya olmalıdır. Tarifname de belirtilen faktörler, işlem süreçleri adına sadece koruma isteminde bulunabilir. Patent talepleri şartlara uygun ve açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Dosyada geçen talepler sadece bir buluşu kapsamalıdır.

Patent dosyasında yer alan özet bölümü ise, tüm konuyu özetleyen yerdir. Özellikle yapılan patent araştırmalarında patent hazırlama dosyalarının özet kısımları görünmektedir.

Kaliteli Bir Patent Dosyası Oluşturmanız İçin Yapılması Gereken

  1. Patenti ele alan patent vekilinin hukuk deneyimi ve mühendislik eğitimi
  2. Buluşu ileten personelin sağladığı açıklamaların ayrıntılı olması
  3. Patent ön araştırmasına gerekli şekilde zaman ayrılmış olması
  4. Standart bir güçlükte bir buluşun patentinin hazırlanması adına minimum 25 saat ayrılması gerekir
  5. Patent talepleri hazırlama hakkında profesyonellik


Patent hazırlama diğer ismi ile patent dosyasının oluşturulması hukuki ve teknik bilgi gerektiren ve aynı zamanda patent dosyasının kendine has formatları yer almaktadır. Bu sebepten dolayı patent dosyasının oluşturulmasında ve tescil işleminin takip edilmesi adına bir patent vekili olarak Sistem Patent şirketimiz ile çalışma zorunluluğu olmasa da patent tescil işlemlerinin önemi açısından ve dosyanın oluşturulması ve tescil işlemi süreçlerinin (yaklaşık 3 sene) uzunluğu ve karmaşık doğasından dolayı bir patent vekili olarak şirketimiz ile iş birliği yapmanızda çok büyük yararlar göreceksiniz.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>