444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescili Geçerlilik Süresi

  ‘‘Marka tescili, bir ürünü ya da hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescili ile; ticari veya herhangi bir patentli markanın hukuki bir aşama kapsamında koruma altına alınabilmesi ve haklarının saklanabilmesi adına temin edilen hak sahipliği elde edilir. Marka tescil geçerlilik süresi ise; Tescil işlemi gerçekleşen markaların koruma altına alındığı süreye denir.

Marka tescil geçerlilik süresi ile, gerçekleştirdiğiniz bir marka tescil işlemi ile birlikte markanız koruma altına alınmaktadır. Bu gerçekleştirilen tescil işlemi ile birlikte koruma altına alınan markalar belirli bir süre boyunca marka sahiplerine tek elden yürütme hakları tanımaktadır. Tabi bu hakları marka tescil işleminin yayın tarihinden başlayarak icra edebilirsiniz. Burada şu konuya bir açıklık getirelim. Markanızın tescil işlemini gerçekleştirmeniz ile tüm işler tamamlanmıyor. Çünkü tescil işleminin tamamlanması, tescil işlemi gerçekleşen marka sahibine yasal yürütme hakları getiriyor. Bu haklar, markanızı tek elden yürütmenizi sağlıyor. Lakin aylık yayınlanan bültende markanızın aynısı ya da markanıza benzeyen bir marka yayınlandığı fark edildi. Bu durum karşısında markanızı tek elden yürütme hakkına sahip olmanız ile birlikte benzer veya tıp tıpa aynı olan markalara karşı kanunun ön gördüğü yasal işlemlerin tümünü gerçekleştirebilme haklarına sahip olmaktasınız. Markanız koruma altında bu hak sahipliği yani tescil belgesinin belirli bir süresi bulunmaktadır. Bu süreler tamamlanmasının akabinde hak sahipliğiniz düşer. Lakin burada yapmanız gereken işlem basit. Marka yenileme işlemi yapmak. Bu yenileme işlemleri düzenli aralıklar ile yapılmaktadır.

Marka tescil geçerlilik süresi kapsamı, tescil işlemi gerçekleşen markanın korunma süresi müracaat işleminin yapıldığı tarihinden başlayarak 10 senedir. Bu zaman içinde istemde bulunulması dahilinde 10 ‘ar senelik periyotlar şeklinde ebediyen yenileme işlemi gerçekleşebilir. Koruma altında kalma süresi biten marka, marka sahibinin ya da markanın yetkili verildiği vekilin istemi doğrultusunda yenileme işlemi gerçekleşir. Yenile işlemi isteminin gerçekleşmesi koruma altında kalma zamanının biten ayın son gününden önce yer ana 6 aylık süre içinde yapılır.

Bu sürenin içinde yapılmaması veya unutulması akabinde, yenileme işleminin gerçekleşmesi istemi, ilave bir ücretin yatırılması şartı ile, koruma süresinin tamamlandığı ayın son günü doğrultusu ile 6 aylık süre ilave edilmesi adına da gerçekleşebilir. Yenileme işlemi gerçeklemeyen markalar hükümsüz duruma düşer.

Markalarda yapılacak yenilenmesi, markalar üzerinde hak talep edilmesi ve tek elden yürütülmesi adına koşul durumdadır. İcra edilen markanın faaliyet sektörleri geniş bir alana yayılmış ise yenileme işlemi yine gerçekleşmeli lakin geniş alana yayılan çalışma alanları adına da yeni başvuru işlemlerinin yapılması gerekir. Önceki markanın yenileme işlemi yapılmadan geçerli durumunun düşmesini beklemek ve tekrardan bir önceki uygulamaları da kapsamına dahil eden bir başvuru işleminde bulunmayı Sistem Patent şirketi olarak tavsiye etmediğimiz bir yöntem değildir.

Marka, Marka Alma, Marka Tescil, Marka Sorgulama, Marka Takibi, Marka Araştırma, Marka Müracaatı, Marka Tecili Müracaatıgibi marka işlemleriniz için Sistem Patent şirketimiz ile lütfen iletişime geçiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>