444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Cezaları

‘‘ Marka, bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün yada hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili , bir ürünü yada hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka Tescil Cezalar; Tescil işlemi gerçekleşmiş markaların marka sahibinin müsaadesi alınmaksızın diğer kişiler tarafından icra edilmesi, taklidinin gerçekleşmesi gibi işlenen suçlar ile marka sahibinin elinde bulundurduğu haklara karşı suç teşkil edenlere verilen maddi veya manevi yahut hapis cezalarına çarptırılması cezalarına denir ’’

Kesin bir suret ile marka sahibi bu cezalar adına mahkeme yoluna başvurması için kendine ait olan markasının tescil işlemi gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Tescil işlemi gerçekleşmemiş markalar üzerin hak talebin bulunması olanaksızdır.

Marka tescil cezaları doğrultusunda tescilli markaya karşı ihlal suçunda bulunanlar kişilerin ilgili cezalara  çarptırılabilmesi adına söz konusu markanın tescillenmiş olması gerekmektedir. KHK 'nin marka sahiplerine vermiş olduğu koruma altına alınması çerçevesinden faydalanmanın esas koşulu ise markanın ilgili merci tarafından tescil işleminin gerçekleşmiş olmasıdır. Tescil işlemi uygulanmamış olan bir marka, KHK’de korunma altına alınması kapsamı dışındadır. Tescil işlemi yapılmış markalara karşı ihlal suçtan bulunan kişi veya kuruluşlara ilişkin markanın esas sahipleri mahkeme süreci başlatma hakkına sahiptir.Tescilli marka hakkına ihlal veya tecavüz edilmesi, tescil işlemi gerçekleşmiş bir markanın, marka sahibinin rızası gözetilmeksizin alakalı olan KHK anlamında icra edilmesi yahut o markayı bulunduran ürünlerin, tecavüzün yahut ihlal suçu işlediğini farkında olmasına rağmen o ürünleri tedarik ettiği yeri beyan etmesi durumudur. Markada sahip olunan hakka karşı ihlal suçunda bulunulan Tescilli Markanın Sahibi, yasal aşamaları işleme koydurarak, ilgili yasada karar kılınan hukuki yada ceza davalarından birini açma hakkı bulunmaktadır. Marka tescil cezaları ile alakalı yapılan hazırlık soruşturmalarında, koruma önlemine ilişkin alınan kararlar genel koşulları uyarınca, sulh ceza mahkemesinden istemde bulunulur.

Markalara karşı işlenen suçlarda en fazla verilen cezalar ise  el koyma cezaları ve arama cezaları yoludur. Marka ihlal suçlarında şikayet ve arama kararı istemi ile suç teşkil eden ürünün üretilmiş olduğunu belirten ispatlar da gösterilmelidir. Bu ispatlar, kopya ürünün alınması, suç teşkil eden ürüne ait faturası yahut ürüne ait bir adet resim veya fotoğrafta olabilir.

Marka Tescil İhlaline Karşı Verilecek Cezalar

Alt kısımda aktarılacak olan işlenen marka ihlal suçları akabinde cezaya çarptırmak amacı ile markanın Türkiye’de tescil işleminin yapılmış olması zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Başkasına ait olan markanın alıntı yapılması yahut benzer ürünün imalatı doğrultusunda marka hakkına karşı ihlal veya tecavüz suçunda bulunarak ürün imalatını gerçekleştiren, satışa sunan yahut satış işlemini yapan şahıslar veya kuruluşlar en az 1 seneden en çok 3 seneye kadar hapis veya ilgili adli tazminat cezası alırlar.

 

Başka bir kişinin olan marka hakkını yetkisi kapsamında olmayan kişilerin markayı satma, kiralama, devir işlemi yada rehin etmek sonucu ile kazan elde eden şahıslar en az 2 sene en az 4 seneye değin hapis veya ilgili adli tazminat cezaları alırlar.

 

Korumada olan ve eşya yada ambalajda bulunan markanın, koruma altında olduğunu ifade eden ilgili işareti yetkisi kapsamında olmadan kaldıran şahıslar en az 1 sene en çok 3 sene kadar hapis veya ilgili adli tazminat cezalarına çarptırılır.

 

Üst bölümde aktarılan marka tesciline karşı işlenen ihlal suçları, bir tüzel şahsın icraatı çerçevesinde işlenmesi akabinde ayrıca bu duruma ilişkin güvenlik önlemleri bakımdan hüküm alınır.

 

İhlal suçlarına karşı açılacak olan kovuşturulma ve soruşturulma işlemleri şikayet edilmesine bağlı birer işlemlerdir.

 

Üzerinde diğer bir kişinin hakkının bulunduğu tescilli markanın taklidini uygulayarak üretilen ürünleri, satışa sunan yahut satışını yapan şahısın suç teşkil eden ürünleri aldığı yeri belirtmesi ve bu durumda suç teşkil eden ürün üreten kişilerin tespit edilmesi ve suç teşkil eden ürünlere el konulması doğrultusunda satışında bulunan yahut satış sunan şahıslar hakkında cezaya çarptırılma kararı verilmez.

 

Marka, Marka Alma, Marka Tescili , Marka Sorgulama , Marka Takibi, Marka Araştırma , Marka Müracaatı , Marka Tecili Müracaatı, Marka Tescil Cezaları, Marka Sınıfları, Marka İtiraz, Marka Yenileme, Marka Devri, Marka Dosya Takip, Marka Tescil Canlı Destek gibi marka işlemleriniz için Sistem Patent şirketimiz ile lütfen iletişime geçiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>