444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Marka Tescil Askı Süresi

‘‘Marka , bir hizmet veya ürünü, diğer şahıs yahut işletmelerin ürün yada hizmetinden farklı kılan tüm işaretlere denir. Marka tescili , bir ürünü yada hizmeti diğer benzerlerinden farklı kılan ve devlet organları tarafından onaylama işlemine denir. Resmi ve yasal bir kimliktir. Marka tescil askı süresi diğer anlamı ile ilan süresi ; Marka tescil işlemini gerçekleştirmiş ve markaya müracaatta bulunan marka sahiplerinin ilan edilen markaya karşı sahip oldukları haklarını koruyabilmeleri adına itirazda bulundukları süredir.

Resmi marka bülteninde söz konusu ilanın yasal olarak ilanda kalma süresi 3 aydır. Marka tescil askı süresi kapsamında, marka tescil işlemini gerçekleştirmiş ve başvuruda bulunan marka sahipleri ilan edilen markaya karşı haklarını savunabilmeleri açısından itiraz edebilmektedir.

Bu ilan süresi kapsamında herhangi bir itiraz söz konusu olmaz ise, enstitü marka tescil ücretinin ödenmesi adına vekil firmaya (Sistem Patent) yazı yazarak süresi kapsamında ödenmesini talep eder.

Vekil firma olarak atayacağınız Sistem Patent şirketi olarak tescil harcını tahsis etmeniz doğrultusunda sizlerin adına marka tescil belgesinin hazırlanmasını enstitüden talep edecek müracaatı gerçekleştirmekteyiz. Standart olarak maksimum 90 gün içinde marka tescil belgesi hazırlanır.

Bülten İlanına İtiraz Edilme Aşaması

İlan edilen resmi marka bülteninde, daha önceden hak elde eden marka sahipleri kendi markalarına benzerlik söz konusu olması durumunda ilanda yer alan markaya itiraz etme işleminde bulunabilirler.

Marka bültenin yer alan markaya itiraz işleminin gerçekleşmesi durumunda enstitü uzmanı söz konusu itirazı analiz eder, yapılan itirazı haksız bulması durumunda bunu itirazı itiraz sahibine iletir. İtiraz işleminde bulunan kişinin, bildirim tarihinden başlayarak 2 aylık süre içerisinde yeniden itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz işlemini yapan marka sahibi sahip olduğu itiraz hakkını icra etmeyerek yeninden itirazda bulunmaz ise, enstitü, iki ayın bitiminde markanın tescil edilmesi işleminde karar kılarak, tescil işlemi harcının tahsis edilmesi adına vekil olarak tayin edilen firmaya (Sistem Patent) yazı iletir. Yeniden itiraz söz konusu olursa; İtiraz işleminde bulunur ise dosyanızın tekrardan inceleme ve analiz kurulu (YİDK)'na sevk işlemi gerçekleşir. Son karar ise bu kurulda verilir.

Enstitü uzmanı söz konusu itirazı haklı bulması akabinde, yapılan marka müracaat işleminin ret işlemini uygular. Alınan ret kararının beyan edilmesinin ardından devam eden 2 aylık süre içinde bu alanına karara itiraz etme müracaatında bulunulabilir.

Ret kararına itiraz işleminde bulunulması adına; vekil olarak atadığını firma (Sistem Patent), itiraz işleminde bulunan kişinin gösterdiği delilleri ile elinizde bulundurduğunuz delillerinizi kıyaslayarak karşı itiraz dosyasını oluşturarak enstitüye müracaat işleminde bulunur.

Enstitü uzmanı, ilgili taraflardan gelen yazıları ve delilleri analiz ederek kararını verir. Alınan bu kararı yine aynı ise uzman, dosyanızı enstitünün üst kurulu olan tekrardan inceleme ve analiz kurulu (YİDK)' na sevk işlemini gerçekleştirir.  YİDK  itiraz işleminde bulunan kişiyi haklı bulması durumunda ise markanızı sebeplerini göstererek ret işlemini gerçekleştirir.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>