444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Sınıfları

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir. Patent sınıfları ise, patentlerinin düzenli olarak sınıflara ayrılması hedefi ile icra edilen bir vasıta şeklinde açıklayabiliriz. Bu sistemin esas hedefi ise, patent sınıflarında bulunan teknolojik ve kanuni verilere erişimi kolay duruma getirmek. Patenti sınıflarına ayırmak müracaatların buluş ve yenilik basamağı prensiplerine uygun analiz edilmesinde ve yayını yapılmış patent belgelerine daha rahat ulaşımının elde edilmesinde faydalanıyor. ’’

Aramakta olduğunuz Patent sınıfları kapsamında kast etmek istediğiniz asıl konu marka sınıfları ise; markanız tescil işlemini gerçekleştirerek korumaya aldığınız durumda marka yasal bir özelliğe sahip olacak ve ticari bir değer durumu kazanacaktır. Ticari bir değer durumunu alan markanızın, satışını yapılabilir, miras şekli ile devredilebilir, lisans hakkı temin edilebilir, teminat gösterebilirsiniz. Markanızı tescil ettirmek amacı ile müracaat ettiğiniz esnada, markanın sektörel bazda sınıflandırmasını gerçekleştirerek markanızın faaliyet göstereceği sektörü belirlemeniz gerekmektedir. Ürün ve hizmet sınıfını belirlemek amacı ile gerçekleştireceğiniz sınıflandırma işleminin ardından markanız kendi sektöründe korumaya alınacaktır. Türk Patent Enstitüsü nezdinde bu kapsamda toplamda 45 marka sınıfı bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra, çeşitli teknoloji sektörlerinde yaşanan gelişmelerin analiz edilmesinde ve alınacak stratejik kararlarda rahatlatıcı görev üstlenen istatistiklerin meydana getirilmesinde hizmet vererek karar alıcılarına gelecek ile alakalı olan önem teşkil eden ip uçları sunmaktadır. Bu değer teşkil eden bilgileri okuyup kendi görevinize en uygun şekilde hamleyi gerçekleştirerek oyunu tarafınıza döndürmek sizin marifetinizdir. Bu arada, bu düzen ülkeler arası düzlemde işleyiş durumu nasıl ve yapılan yeni düzenlemeler neleri beraberinde getirecek.?

Patent sınıfları şeklinde aramış olduğunuz konu ülkeler arası patent sınıfları ve Avrupa patent sınıfları konusu ise, bu hususta patentlerin teknik sınıfları en fazla oranda kullanılan ve tanınan 2 sistem şeklinde karşılaşmaktayız. Bunlara ilave, küresel ekonominin esas oyuncusu USPC patent sistemidir. Bu üç gruplandırma sistemine biraz değinecek olursak;

Ülkeler arası Patent sınıfları (IPC): Dünya fikri mülkiyet etkinliği (WIPO)'ce koordine edilen çok çeşitli ülkeler arası bir sözleşmenin temeli baz alınmaktadır. Ülkemizde dahil olmak üzere 100 ulus tarafından aktif şekilde icra edilmektedir. En alt kısımlarında 70 bin alt grup ve sembol yer almaktadır.

Yepyeni Bir Patent Grubu Geliyor

Cooperative Patent Classification (CPC): Uluslararası patent ofisi IPC temelli tek tek yapılan kategorilere ayırmalarda birtakım karışıklıkların yaşanmasına neden oluyordu. Cooperative patent classification (CPC) isimli bu yeni kategorilere ayırma sistemi sayesinde bu yaşanan karışıklıkların engellenmesi hedefleniyor. 2 majör patent sistemi bir bütün haline getirilerek 250.000 adetten çok teknoloji ve sembol sınıflarını tek çatında toplanarak bir bütün haline getirecek.

ECLA grubu baz alınarak elde edilen bu yeni düzenekte daha evvel kategori durumuna getirilemeyen teknolojilere bundan böyle bir alt kategori yer alacak. Bu durum akabinde patent hakkında personellerin yeni göz nuru durumuna gelecek olan CPC ile yöntemin bilinen hali yapılan araştırmaları daha verimli ve etkili duruma getirecek.

CPC ile alt grubu konuları daha detaylı şekle getirilerek alakalı olan ve daha sağlıklı olarak sembol ve teknoloji eşleşmesinin gerçekleştirilebilmesine imkan vermiş olacak.

Sembollerde yaşanacak değişikliklerine göz atacak olursak, ECLA sisteminde bulunan alfa numerik özellikler CPC’ de yerini tümü ile rakamlara devrediyor. Aslında yeni sistem eskisine oranla daha IPC benzeri bir duruma geliyor.

Tabi bu yapılan düzenlemeler mevcut olan milyonlarca adet patent dokümanlarının tekrardan kategorilere ayrılması manasını teşkil ediyor. Bu dokümanların çok titiz ve önemli bir şekilde CPC sistemine uygun olarak tekrardan kategorilere ayrılması gerekli görülmektedir. Şayet ki bu geçiş esnasında hedeflenin aksine yapılacak hatalı sınıflandırmalar gerçekleşir ise yeni sistem patent araştırmacılarının ve kullanıcıların güvenini ve itimadını hızlı şekilde yitirebilir.

 

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>