444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent İşareti

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hak sahipliği belgesine verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir. Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. Patent işareti: Register kelimesinin ilk harfi kullanılmaktadır ve ® şeklinde gösterilmektedir. Markalar tescil işlemi adına müracaat işlemi gerçekleşmesinin ardından tescil işleminin sona erdiği ve markanın hemen üst kısmında belirtilen işaretler tüm dünyada ortak şekilde  ® daire içerisinde icra edilen R işaretine denir.  ’’

Patent işareti yada Marka Tescili: Marka koruma altına alınması anlamına gelen bu ifade, bir ürünlerine veya cihazına marka kullanan asıl marka sahiplerini koruma altına alan simgeleri ifade eder.  Marka ise, bir şirketin veya şahsın tüm mülkünü işaret eder.

Patent işareti ( ® Registered karşılığı şeklinde icra edilmektedir) halk arasında bilenen diğer ismi Marka Tescildir. Marka tescil işleminin gerçekleştiğini belirten (®) işarettir. Tescil işlemi tamamlanmış ve kayıt altına alınmış anlamını teşkil etmektedir. Markanızın koruma süresi kapsamında anlamına gelen bu işaret, bir icada yahut cihazda marka icra eden asıl marka sahiplerini koruma altında olduğu aks ettiren terimdir. Ülkeler arası bir terminoloji şeklinde kabul gören bu işaret (Marka Tescili) markanın koruma altında olduğunu beyan etmek ve diğer bir ifade ile tescil işleminin gerçekleştiğini dışarıya izah etmek adına kullanılmaktadır. Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat dosyası, müracaat işlemi gerçekleştiği durumda markalara birlikte kullanılan koruma altına alan kavramdır.

Söz konusu işaretin icra edilmesi hususunda ise ülkemizde ® işaretinin icra edilmesine yönelik herhangi bir yasa yada mükelleflik  yer almamaktadır. Asıl önem teşkil eden durum bu tarz işaretin marka tescil müracaat işleminin sona ermesinden hemen ardından değil de marka tescil işleminin gerçekleşmesinin tamamlanması ile birlikte uygulamaya konmasıdır. Çünkü bu işaretin söz konusu markanın tescil işleminin yapıldığının algılanmasına sebebiyet verebileceğinden dolayı ve tüketici yahut  halk tarafından bu tarz algılanan bir ifadedir. Bu durum akabinde henüz tescili gerçekleşmemiş olan bir marka adına icra edilmesi yanılgıya meydana oluşturacağından ticaret ile alakası bulunan fırsat elde etme durumundan dolayı icra edilmesi tavsiye edilmez.

Bu işaretin koruma niteliği olmamak ile beraber markaların korunma altında bulunduğunun  dışarıya ilanı şeklinde ifade edebiliriz. Diğer bir söylemle bu tarz bir işaret icra edilmese dahi bir marka koruma altında buluyor olabilir. En azından ülkemizde bu tarz kullanma gibi  bir mükelleflik söz konusu değildir.

Bu işaretin nerede ve ne şekilde kullanılması hususunda ise, genel anlamda icra edilmesinin ve gözün, işaretin yer aldığı bölüm yahut kısım, esas marka unsurunun son harfinin sağ üst kısmına koyulur. Görünüş bakımdan göz devamlı olarak bu işareti bu kısımda görmek istemektedir. İşaret ebat açısı ise gayet küçük olmalıdır. Markanın bir faktörü erbabında anlaşılmasına meydan oluşturmamalıdır. Uzak bir alandan izlendiği takdirde ise tam bir yuvarlak yahut küçük bir daire olarak belirmelidir. Yakın bir alana gelindikçe bir işaret olduğu hissedilmedir. Bu durumdan dolayı işaretin ana görevi ise ürünün taklidini üretenlere korku faktörü teşkil etmek ve tüketici kesime karşı da estetik ve güven aşılamak.

Bu işaret ® konusunda daha ayrıntılı bilgi almak ve markanızı tescil ettirmeyi talep ediyorsanız lütfen Sistem Patent şirketimiz ile irtibata geçiniz...

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>