444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Geçerlilik Süresi

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu  gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Elde edilen bir ürün veya cihazın başka kişiler tarafından faaliyete konmasını engellemek amacı ile koruma altına alınmasına Patent geçerliliği ismi veriilir. ’’

Patent geçerlilik süresi ise, elde edilen bir buluşun veya cihazın üzerinde hak temin edilmesi adına müracaatlar sonucunda tedarik edilen hak sahipliği belgesine patent, bu hak sahipliği belgesinin belirlenen yıllar arasında tescil işleminin istenilen süre boyunca kendisinde kalması için gerçekleştirilen tescil edilmesi işlemi denir. Bu işlemler akabinde ürün patentini elinde bulundurma ve kimse tarafından izinsiz bir şekilde belirli bir boyunca alınamaması durumunda geçen süreye denir. Bu tescil işlemi ile endüstride yaşanan teknik bir aksaklığın çözüm alternatifi şeklinde ifade edilmekte olan buluş veya icat adına tedarik edilen tek elden yönetebileceğiniz bir hakka verilen ismidir. Patentinizin tescil işlemini gerçekleştirmeniz kendi açınızdan, çalışmanız akabinde meydana gelen buluş konusu ürün yahut cihazda elde edilen tüm ticari hakkın şahsınıza ait olmasını temin etmektedir.

 

Bir zaman aşımı süresi aşımı anlamına gelmez. Zaman aşımı kavramı, alacak hakkı ile alakalı olan bir durumdur. Burada alacak hakkı değil Fikri Mülkiyet hakkının koruma altına alınmasına yönelik bir zaman söz konusu olmaktadır. Alacak hakkı zaman aşımına uğrayabilir.  Patent geçerlilik süreleri hakkın kendisi ile alakalı olan bir durumdur. Bu sebepten dolayı koruma altına alma zamanları zaman aşımından ziyade hak düşürücü süre şekilden ifade edilir. Koruma süresinde de hak düşmesi yaşanıyor. Patentin geçerlilik süresi dolmuş ise hâkim re’sen nazara alır.

Patent geçerlilik süresi Fikri mülkiyet hukukuna ait bir kavramı ifade etmektedir. Eşya mülkiyeti ile Fikri mülkiyet arasında bulunan bir farktır. Fikri mülkiyet hukukunda ebedi devam eden koruma süreleri mevcut değildir. En ihtiyar akrabanızdan size herhangi bir müzik bestesi kalmaz. Kanun koyucu şu bilinç ile hareket etmektedir. Fikri mülkiyet hukukunda yer alan fikri ürünler zamanın geçmesi ile eski bir hale gelmektedir. Teknik durumlarda değişiklik yaşanır. Fakat atıl duruma intikal ettiğinde yine de bu durumdan faydalanmayı talep eden olabilir, hak sahibi bu duruma engel teşkil etmesin anonim durum haline almasın deniyor. Bu durumda Fikri mülkiyet hakkı faaliyete geçirilmelidir. Fikri haklar haklar içinde klasik özelliğindedir. Belirli bir süre sonra insanlar o klasiklere erişebilmelidir. Kamunun faydası bulunmaktadır. İncelemeli patent zor bir patent türüdür. İncelemeli patentin koruma altına alınma süresi uzun periyotludur. Yani bu uzun periyot  20 sene ile ifade edilir. İncelemesizde patentte aranan belge sayısı az ve masrafı olmayan bir patent türüdür.

İncelemeli patent : Müracaat edilen yıldan itibaren 20(yirmi) sene olmak ile beraber bu süre uzatılması söz konusu değildir.

Faydalı Model: Müracaat edilen yıldan itibaren 10 yıl geçerlilik süresi kapsamı sonra eren patentler halka açık duruma gelirler. Elinizde bulundurduğunuz Patentin yenileme işlemi ile Patente yapılan müracaatların senelik ilgili maddi bedelleri tahsis edilerek bu süreler uzatılır.

Gerçekleşen müracaat işlemlerinin önem teşkil eden bölümü, her sene düzenli şekilde yatırılması gereken ücretlerin tarihlerinin takip işleminin yapılmaması ve yatırılması zamanının geçmesi ile bu hakların düşmesidir. Müracaat takip işlemi adına gereksinim duyulan ve donanıma sahip olan Sistem Patent şirketimizi tercih etmeniz yoğun para ve yoğun emek ile sahibi olduğunuz haklarınızı elinizde bulundurmanızı sağlayacaktır.

 
Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>