444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent R Harfi

Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hak sahipliği belgesine verilen isimdir. Diğer bir ifade ile ürüne sahip olma hak belgesini ima eder. Bulunulan her çeşit icat yahut buluş üzerinde hak sahipliğini ifade eden belgedir. Patent R harfi: Register ifadesindeki R harfinin ® şeklinde gösterimidir. ’’

 

Ülkeler arası bir terminoloji şeklinde kabul gören r harfi markanın koruma altına alındığını diğer bir ifade ile tescil işleminin gerçekleştiğini dış çevreye aksettirmek adına icra edilmektedir. Türk Patent Enstitüsü nezdinde müracaat dosyası müracaat işlemi gerçekleştiği takdirde markanın hemen sağ üst bölümünde faaliyete konur. Bir markanın asıl sahibi, alakalı olduğu markayı ilk defa fikir edinen, bir ürün yahut hizmet alanında icra ettiği ve icraat işlemini devam ettiren şahıs veya kuruluşlardır. Az önce ifade ettiğimiz bu kavram toplum kesiminde arasında yaygın olarak patent yerine Marka Tescili ismi ile telaffuz edilmektedir. Bir markanın tescil işlemi adına müracaatın gerçekleştiği andan itibaren bu işaret icra edilebilmektedir.

 

Markalar tescil işlemi bakımından müracaat işleminin tamamlanmasının ardından tescil işleminin sona erdiği ve markanın hemen sağ üst bölümünde belirtilen işaret tüm dünya genelinde ortak biçimde ® daire içerisinde icra edilir.  


Yabancı kökenli Registered kelimesinin baş harfinin daire içinde gösterilmesi ile ifade edilmektedir.  Patent R harfi toplum tarafından bilenen diğer ismi ise Marka Tescili şeklindedir. Bu harf markaların tescil işleminin yapıldığını belirten bir işarettir. Markaların koruma altına alması ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Sadece markaların tescil işleminin gerçekleştiğini belirten bir ifadedir. Bu harfi Marka tescili işlemi adına müracaat gerçekleşmesinin ardından icra edilebilir ve tescil süresi devam ettiği müddetçe bu işaretin faaliyeti devam eder. Marka tescil işaretinin bazı uluslarda TM işareti şeklinde de faaliyeti söz konusudur. Bu işaretin manası ise yine İngilizce bir kelimeye karşılık gelen Trademark Registered türkçesi tescil işlemi yapılmış ticari marka şeklinde Türkçemize karşılık gelmektedir.

 

Şirketler arasında yaşanan rekabet durumlarında günden güne artış gözlenmektedir. Bu rekabet durumunda ise yer alan şirketler farklı bir pozisyonda yer alabilmek hedefi ile her daim çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır. Yaptıkları bu çalışmalardan bir diğeri de kendilerine has bir marka oluşturmalarıdır. Marka kavramı,  müşterileriniz tarafından kolay bir şekilde tanınmanızı sağlayacak ve bulunduğunuz faaliyetlerinizin tümümü güvence altına almanıza yarayacak terimdir. Sistem Patent şirketimize işlemlerde bulunacağınız marka tescili işleminin önemi ise, tescil işlemi sona ermeden diğer bir markaya kıyasla önem arz eden avantajları temin etmektedir.

 

Bu işaretin kullanımı ise, genel anlamda icra edilmesi, işaretin yer aldığı bölüm, marka son harfinin hemen sağ üst alana koyulur. Göz devamlı bu işareti bu alanda görmek istemektedir. İşaret ebadı gayet küçük olmalıdır. Bu işaret markanın bir elemanı şeklinde anlaşılmasına meydan vermemelidir. Uzak alandan bakıldığında tam bir çember şeklinde belirmelidir. İşarete doğru yakınlaştıkça bir işaret olduğunun farkına varılmalıdır. Bu husustan neticesinde işaretin ana işlevi ürünün taklidini üretenlerin korkmalarını sağlamak ve tüketici kısmında da estetik ve güven aşılamak.

Bu işaretlerin bir koruma altına alma niteliği olmamakla beraber korunma altına alındığını dışarıya duyurulması şeklinde ifade edebiliriz. Yani bu tarz bir işaret icra edilmese dahi bir marka koruma altına alınmış durumda olabilir. En azından Türkiye de bu şekilde bir kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>