444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Almak Ne Demek ?

‘‘ Patent, bir buluş yahut icat adına buluşu gerçekleştiren kişiye devlet organınca temin edilen bir sınai mülkiyet hakkına verilen isimdir. Yani bir ürüne sahip olma hakkı belgesidir.  Gerçekleşen her çeşit icat veya buluş üzerinde hal sahipliğini ifade eden belgeye denir. Bu belge finansal bir öneme sahip olmakla birlikte hak elde eden kişiye belirli bir süre adına elde ettiği ürünü diğer kişiler tarafında faaliyete konmasına rıza göstermemek ve rıza dışında faaliyete konmasını engelleme hakkı verir.


Patent alma fikrinizi, siz rıza göstermeden uygulamaya koymayı düşünen diğer kişilere karşı koruyabilmek anlamına gelir. Fakat bu koruma altına alınma ifadesi bazen yanlış anlaşılabiliyor.

 

Bir fikriniz bulunmakta ve bunu faaliyete geçirmeyi düşünüyorsunuz. Hatta fikriniz üzerinden iş hayatına dahi atılmayı planlıyor olabilirsiniz. Bu hususta en büyük endişeniz ise diğer kişiler tarafından fikrinizin çalınması sorunudur. Bu durumu engelleyebilmeniz en güzel yanlarından birisi de ürününüze patent almaktır.

 

Patent almak, hem pek çok konuda telif hakkı arz etmek bakımından iyi olmak ile birlikte bu metot ile fazla oranda negatif şekilde düşünce oluşturan patent mücadelelerini körükleyen bir problemi ortadan kaldırmaktadır.

 

Fakat İlk önce patente sahip olma, fikrinizi dünya genelinde koruma altına almak anlamı gelmez. Sadece Patent Anlaşmasına hükmü kapsamında yer alan ülkeler dahilinde koruma altına alınma isteğinde bulunabilirsiniz. Yine bir fikrin patentine sahip olmak fikrinizi patent anlaşmasına tabii bulunan tüm uluslarda koruma altına almak anlamına gelmiyor. Patent ya da faydalı model temin edilmesi müracaat öncesi yapılacak yenilik sorgulaması işleminden başlayan ve müracaat işleminin gerçekleşmesi ve bu aşamadan yapılan evrak yazışmalarının gerçekleşmesi ve belgenin temin edilmesi hatta ve hatta belgenin senelik olan yenileme işlemlerinin de takip işleminin yapılmasını gerektiren önem teşkil eden bir aşamayı kapsar. Pek çok ülkede yer alan birçok ürün veya cihazın hak sahipliği konusunda yaşanan tartışmaların ve mahkeme süreçlerinin kaynağı durumundadır. Bilinen en masum şekli ile basit tartışmalar şeklinde başlayan patent mücadeleleri büyük yaptırımlar sebebiyet verecek kadar büyük bir hal almaktadır.

 

Hangi ulusta koruma altına almayı talep ediyorsanız o ulus adına müracaatta bulunabilirsiniz. Tüm dünyada geçerli bir patent ifade bulunmamaktadır. Patentler yalnızca alınan ülkede geçerlidir. Eğer birden çok ulusta patent almayı düşünüyorsanız ülkeler arası müracaat sistemleri uygulanılsa bile her ulusa tek tek müracaatta bulunmanız gerekmektedir.

 

Birden fazla ulusta patent temin etmek isterseniz, Sistem Patent şirketimize ve temsilcik ofislerimiz sizlere sunduğu rüçhan diğer ismi ile öncelik hakkına da sahip olabilirsiniz: Önce bir ulusta müracaat işleminizi gerçekleştirirsiniz bu müracaat işlemi esnasında diğer uluslar adına öncelik hakkı isteğinde bulunabilirsiniz. Bu şekilde sizin öncelik hakkına sahip olduğunuz bir ulusta, diğer bir kişi sizin fikrinize patent temine edemez. Tabi ki öncelik hakkının 2 sene gibi bir vakti bulunmaktadır. Bu zaman içerisinde öncelik hakkına sahip olduğunuz uluslarda patent haklarını da temin etmelisiniz.

 
Sık Sorulanlar /ss.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>