444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Bir Patent Davası da USR’den

Bir patent davası da USR firmasından geldi. USR, Apple Pay’da yer alan uygulamanın patentini elinde bulundurduğunu belirterek, Apple ve Visa firmalarının izin gözetmeden uyguladığı gerekçesi ile yasal süreç başlattı. 

Bir patent davası da USR adlı küçük bir firmadan. Her gün yasal süreç başlatılan patent davaları arasına bir yenisi daha eklenerek bu sefer davacı taraf USR firması oldu. USR, geçtiğimiz günlerde Apple ve Visa hakkında yasal süreç başlattı. Firmanın yasal süreç başlatmasına neden olan konu ise, Apple Pay’ın patenti elinde olmasına karşın, Apple ve Visa’nın uygulamayı izin gözetmeden taksirli uygulayarak suç işlemesi. Bilindiği üzere Apple ve Visa bu uygulamayı birlikte çalışmada bulunarak 2014’te uygulamaya sunmuştu.
 
Daha önceden bu iki dev şirketin ismini farklı patent konularında epey duymuştuk. Bazen kendi patentlerine ihlal suçu işlenen bazen de diğer firmaların patentine ihlal suçu işleyen durumda olduklarına şahit olmuştuk. Fakat bir patent davası da USR’den gelmesi,  bu firmanın geçmişte bu iki firmanın kapısını gitmiş olması ile işi ap ayrı bir konuma taşıyor.  

USR’in Teklifi, İki Büyük Firma Tarafından Geri Çevrilmişti

Patent davası açarak gündeme gelen USR firması, 2010’da firma daha önce benzerine rastlanmayan güvenlik ve ödeme teknolojileri üzerine çalışmada bulunarak yeni sistemler olan parmakizi taraması, biyometrik kimlik onayı, tek kullanımlık şifre gibi teknolojiler geliştirmiştir. Bu teknolojileri pazarlamak için Apple’ın kapısını aşındıran ve teknolojilerinin sunumunu yapan USR, Apple firmasınca geri çevrildi. Aynı dönemde USR Genel Müdürü, Visa ile de detaylı ve gizli görüşmelerde bulundu lakin Visa da Apple ile anlaşma yaparak firmadan gelen teklifleri geri çevirdi akabinde ise Visa ve Apple USR’in teknolojisi üzerine Apple Pay’i geliştirdi. 
 
Geçmişte bu iki firmanın kendi tekliflerini geri çevirmesi akabinde ise benzer bir teknolojiyi kullanıma sunmalarının tesadüfi olmadığı, büyük firmaların, yenilik, ürün yada teknolojilerde yapılan iyileştirme önerileri adına yapılan teklifleri geri çevirmesi nadir rastlanan bir durum değildir. Bazen bu firmalar patentlere yönelik ihlal suçu işler ve bir patent sahibini geliştirdiği teknolojiden ekonomik anlamda faydalanmak adına yasal süreç başlatmaya zorlar, ifadeleri kullanıldı.  
 
Konuyla ilişkin olarak Apple ve Visa’dan şuanlık bir açıklama gelmemiş olması lakin USR’in mahkeme nezdinde haklı bulunması ile birlikte bu iki firma zor bir sürece girebilir.  Çünkü USR firması, kendi patentinin uygulanmasının durdurulmasını kısacası Apple Pay’e önemli bir seviye son vermeyi akabinde patentlerin ihlalinde oluşan kazançtan kendisine ait olan miktarın temin edilmesini talep ediyor. İşin bu taraf ise yasal sürecin ticari boyutu. 
 
USR haklı çıkması durumunda patentini elinde bulundurduğu teknolojinin taksirli şekilde izin gözetilmeden uygulanmasından için dolayı ceza yoluna da müracaat edebilir.
 
Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>