444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Ahır Yangınına Karşı Mükemmel İcat

‘‘ Ahır yangınına karşı öğrencilerden mükemmel icat. Bu icat yardımı ile ahırda çıkan yangın olayın hayvanlar artık anında yerini terk edebilecek. ’’
 
Yalova'da Robocanlar isimli bir öğrenci grubunun tasarladığı "Onlar da Yanmasın" adına tasarım ile çiftliklerde muhtemel bir yangın olayında hayvanların yanması engellenecek.   Takımının, çiftliklerde ve ahırlarda çıkacak bir yangın sırasında duman sensörünün hayvanların kelepçe sistemi ile kapıyı açan düzeneğe yönelik projesi Şubat ayında yapılan First Lego League Bursa Bölge Turnuvası'nda 30 takım içinde Robot Tasarım Ödülüne layık görüldü. Bu durumda buluş sahipleri İzmir'de gerçekleştirilen ulusal yarışmaya katılma şansı yakaladılar ve devlet ve özel okullardan oluşan takımlar içinde 23. sırada yer aldı. 
 
Buluş sahiplerinin öğretmenleri, ‘‘hayvanlar hayat ortaklarımız" sloganı ile yola çıkan buluş sahiplerinin, kapalı yerlerden yemlerini tüketen hayvanların muhtemel bir yangın sırasında karşı karşıya kalabilecekleri hallere alternatif aradıklarını, Robocanlar ismini koydukları takımın bu çerçevede tasarımda bulundukları belirtti. Öğrencilerimiz, 'hayvanların kaldığı alanlarda bir yangın sırasında durum nasıl olur' şeklinde araştırmada bulunduklarında bu durum ile alakalı alanlarda bir tedbirin sağlanmadıklarını fark ettiler. Bu durum neticesinde muhtemel bir yangın durumunda ahırda bulunan hayvanların zarar göreceği ve mal sahiplerinin de önemli ölçüde maddi anlamda kayıp yaşayacakları gördüler, bu durumda adına da bir alternatif arayışına koyuldular, şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
Tasarlanan proje ile birlikte muhtemel bir yangın durumunda hayvanlar bulundukları yerden kısa zamanda çıkabileceklerine vurgu yapıldı. Hayvanların bulundukları yerlerde bulunan buluş ile  yangın durumu anında algılanacak. Bağlı bulunanların bağlarını da bırakarak, kapılara bağlı olan motorları aktif hale getirecek. Tehlikeden uzaklaşma telaşında olan hayvanların çıkmasını sağlayacak. Bu şekilde yangın olayında etkilenmeleri engellenecek. Çiftliklerde genellikle ahşap yapılar kullanılıyor. Hayvanlar, alanda bulunan samanların da hemen alevlenmesi ile yanması sonucunda yıkılan yapı altında telef oluyorlar. 
 
Bizim tasarımımızın sesli bir alarmı bulunmaktadır. Bu da rahatlıkla hayvanların bulundukları yeri kısa zamana terk etmesini sağlayacak. Bu sistemimizin yüksek maliyeti bulunmuyor. Ahırlarda bulunan hayvanların ekonomik değerleri yada çiftliğin inşa edilmesi adına harcanan masraflar düşünüldüğü zaman sistemin pahalı olmadığını, en çok 2000 lira bir tutar ile kurulabildiğini belirtti. Buluş sahiplerinin öğretmeni, sistemin gerek küçük gerekse büyük ölçeğe sahip şirketler adına da oldukça yüksek maliyet olmadığı belirtirken, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri vasıtası ile hayvan bakanlara bir teşvik verilerek yada şart koyularak bu sistemin inşa edilmesi sağlanabilir, şeklinde konuştu.
Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>