444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Antibiyotik İlaçlarında Çığır Açan Buluş

‘‘Doktora öğrencisi Lam antibiyotik ilaçlarında çığır açan buluşa imza attı. Doktora öğrencisi buluş sahibi antibiyotik ilaçlarına karşı dirençli gösteren mikroorganizmaları öldürecek buluş gerçekleştirdi. ’’

Penisilini icat eden Fleming 1945 senesinde Nobel Ödülü konuşmasında, penisilinin aşırı kullanımı akabinde bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç elde etme tehlikesi olduğunu ifade etmişti, ardından doğrusu uyanda tespit edilmişti. Antibiyotik karşı olan direnç insan oğlunun günümüzde karşılaştığı bir problemdir.

Antibiyotik ilaçlarına karşı olan direnci problemi doktora öğrencisi buluş sahibi yeni bir icat ile tamamen yok edilme sürecinde. Geliştirilen teknik ile antibiyotik ilacı kullanmadan antibiyotiğe karşı direnç sahibi olan mikroorganizmaları yok edebiliyor. Buluş sahibi, kısa protein halkasından meydan gelen yıldız biçiminde bir polimer buldu.

Polimerin şu an laboratuvarda antibiyotiğe karşı direnç sahibi altı mikroorganizma çeşidi ile kobay hayvanlarında yer alan ve yine antibiyotiğe karşı direnç gösteren bir bakteri çeşidi üzerinde etkisinin bulunması dahi umutlu bir durum olduğu ifade ediliyor. Keşfettikleri polimerin mikroorganizma rahatsızlıklarını tedavisinde etkili olduğunu belirtiliyor. Buluş antibiyotik karşı direnç gösteren bir mikroorganizmanın bulunduğu kobay hayvanına enjekte edilmesi ile tedavisinde fayda sağlandığı ifade edildi. Bu durumun yanı sıra polimer sağlıklı hücrelere erişemeyecek derecede büyük (10 mm) olmasından dolayı sağlıklı olan hücrelere bir zararda bulunamıyor. Birbirleri ile ilişkin olan 16 veya 32 noktalı yıldız mikroorganizmaya tutunuyor ve hücre duvarım infilak ediliyor. Polimer aynı süreçte iyonların sitoplazma zarına erişimine olanak vererek bakterinin metabolizmasına zarar teşkil ediyor ve programlanmış hücre yıkımına sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde her sene antibiyotiğe karşı direnç gösteren mikroorganizmalar sebebi ile 800.000 kişinin hayatını kaybettiği belirtiyor ve bu sayının 2050 ‘de 10 milyona varacağı tahmin ediliyor.

Bu sebepten dolayı geliştirilen bu polimerin bir alternatif olmasını ümit ediliyor.

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>