444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Türkiye'den Büyük Buluş: Yumurta Kabuğundan Kağıt

  ‘‘ Yumurta kabuğunu ham madde şeklinde icra eden öğretim görevlilerimiz sağlam bir kağıt temin ettiler. Ülkemizin mühendisleri beyaz kağıt imalatını gerçekleştirirken gereksinim duydukları maddeleri dış ülkelere satın almaktaydı. Bu bu durumu dış ülkelere satmak amacı ile yumurta kabuğundan dayanıklı ve pürüzsüz bir kağıt üreterek önem teşkil eden bir olaya imza attılar.’’

Ülkemizde imalatı gerçekleşen kağıtları dış satıma dönüştürecek buluşu, öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi ve yüksek lisans öğrencisi uzmanlığında yapıldı. 6 aylık bir araştırma ve çalışma neticesinde, çöpe giden senelik olarak yüz bini aşkın ton kabuğu incelemeye  alarak, gerçekleştirdiği bir takım uygulamalar akabinde odun lifleri ve yumurta kabukları icra ederek sağlam ve yüksek verimde kağıt icat ettiler.

 

Kağıt kullanımın bir ulusun gelişmişlik düzeyi ile ilişkili olduğunu belirtilerek, ülkemiz 21'inci asrın başlarında senede 23 kilo olan kağıt kullanımı, su an ise 100 kilo olduğu aktarıldı. Beyaz kağıt imalatının icra edilen dolgu malzemelerinin fazla bölümünü dış ülkelerden alınmasından yola çıkarak yeni dolgu ürünleri ile kağıt elde etmek çalışma icra ettiklerini aktaran buluş sahipleri, olumlu şekilde tamamlanan çalışmalarında, dış ülkelerden alnına dolgu ürünleri yerine ülkemizde önem teşkil eden bir kaynak olan % 98 kalsiyum karbonat barındıran yumurta kabuklarının işleme koyduklarını aktardılar.  

İşleme koyarak un şekline alan bu kabuklar liflere konularak, su ve ısıtma faaliyetleri ile sağlam kağıt şekline aldıklarını ifade eden buluş sahibi, "Bu ürünün üretim sürecinde pek çok nitelikte iyileşmeler gözlemledik. İthal edilen dolgu ürünlerine kıyasla bu buluş ürünümüz daha yüksek değerlere sahiptir. Özellikle ürünün yüzeyindeki düzgünlüğü, baskı verimliliğini yükseltiyor. Bu kabuğun kağıdın içinde icra edilmesi mürekkep tutmasını ve emicilik özelliğini yükseltiyor. Düzgün olarak baskı kalitesi arz ediyor. Liflerin arasında yer alan boşlukları tümü ile elimine işlemi ile dolmasını gerçekleştiriyoruz. açıklamalarında bulunuldu.

Türkiye'de senede yaklaşık 20 milyara yakın yumurta elde edildiği ve 100000 ton  kabuğunun ise çöpe gittiğine vurgu yapan buluş sahipleri, bu çöpe giden kabukların geri dönüşümü ile hem maddi hem de pozitif anlamda çevresel olarak etkilerinin olduğunu belirtti. Yaptıkları araştırmalar doğrultusunda çürümeye bırakılan kabuklar ile hem çevrenini zarar görmesini engelleyeceği hem de kağıtlar üretileceği belirtildi.

Buluş sahipleri; yaptıkları bu çalışmaları ile içi protein kaynağı bakımından oldukça zengin olan ürün kabuğunun dış kısmı da protein bakımında bir o kadar kadar değer teşkil eden duruma geldi. Gelin bu kabukları atmayalım biriktirelim ve bu ürünleri toplayan kişilere arz edelim. Kağıt sanayisine bu önem teşkil eden kaynağı kazandıralım, bu durumda bir ton odun elde etmek adına 20 yakın ağaç kesilmekte. Bir ağaç günde standart olarak 80 işinin oksijen gereksinimi tedarik ediyor. Kısaca bu şekli ile de akıllara getirildiğinde protein deposu yumurta, oksijen veriyor artık. Bir aile 1 haftada standart bir koli yumurta yiyor. 1 yılda 52 koli yapar. Kısaca bir aile 60-70 yıl yaşayan bir ağacın kesilmesinin engelliyor. Bu da bir günde 80 kişinin oksijen gereksinimine katkı vermekte, ifadelerini kullandılar.

 

 

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>