444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Adana Şalgamına Patent Müracaatı

‘‘ Adana ilinin meşhur şalgam suyunu tescil etmek adına Patent müracaatında bulunuldu. Bu içeceğin patentine sahip olunması ile birlikte tescil belgesi bulunmayanlar, bu içeceğin satışını yapamayacak. ’’

 

ATO tarafından, Adana'nın yöresel yiyecek ve içeceklerini korumak adına çalışmalar sürdürülüyor. Oda Adana ile özgü bu içeceğin patentine sahip olarak standart oluşturmak adına harekete geçti. Müracaatta içeceğin Adana’ya ait bir içecek olduğunu ve nasıl üretilip muhafaza edilmesi gerektiği detaylı şekilde anlatıldı.

Patent konusu olan içeceğe misal teşkil edebilecek bir örnek ise 2005 senesinde Adana Kebabı için sahip olunan patente vurgu yapıldı. ATO’nun gözü şimdi, patent müracaatından gelecek cevapta.
 

Belgesi Bulunmayan İçeceğin Satışını Yapamayacak


Oda Başkanı, Adana iline özgü mamullerin coğrafi işaretine sahip olarak koruma altına almalarında kendilerine sorumlu olarak gördüklerini ifade etti. Patent müracaatın da diğer sahip olduğumuz Adana Kebabında gerçekleştirdiğimiz coğrafi işaret araştırmalarımızda yer alıyor. Müracaatımızı gerçekleştirdik ve şimdi değerlendirme aşamasında yakında zamanda sonucun çıkacağını ümit ediyoruz. İçeceğin tadı herkes tarafından biliniyor, uygun olarak üretilmesini arzu ediyoruz. İçeceği biraz yerel şekilde aklımıza getirmemiz gerekse de netice olarak Çukurova ait olan bir içecektir. Kebaba aldığımız patentte olduğu gibi Şalgamda da bu içeceği imal edenlerin de o logoyu tedarik edeceğini biliyoruz ve içeceği Adana ismi ile birlikte satma zorunda olduklarını fark edecekler. Patente sahip olmamızın ardından tescil etmeyen işletmeler bu içeceğin adı kullanarak satış yapamayacaklar. Tescil etmeyen ve bu içeceğin satışını yapmayı düşünenlere ceza kesilebilir lakin biz ceza kesme yanlısı değiliz. Bizim hedefimiz yerel yiyecek ve içeceklerimizi muhafaza altına alıp ileri nesillere aktarmak, şeklinde ifadeler aktardı.

Bu İçeceği Esas Üreticiler İmal Etsin

Adana ilinde bu içeceğin 1930’larda ahşap fıçılarda üretildiği ifade edildi.  Patent müracaatının Adana adına çok memnuniyet verici bir durum olduğu aktarılırdı. Adana ilimizle bütünleşen şalgam, Çukurova’ya özgü durumundan ötürü Oda’nın gerçekleştirdiği gayet memnuniyet verici bir durumdur. Bu içeceği, has üreticilerin üretmesi gerekiyor, yani bilenler üretsin, şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu İçeceğin Esas Tarifi

İlk önce mor havuç kullanılır. Mayalanmasını ise bulgur unuyla gerçekleştiriyoruz. Mayalanması 2 hafta beklemenin ardından temizlenen mor havuçlar doğranarak tahta fıçılar içinde mayalanan suya konur. Mayalanma zamanı ise 7 gündür  ve 10 gün dinlendirilmesinin ardından satışa arz edilir, açıklamasını yaptı.

 

 

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>