444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Buluş

‘‘ Ankara'da fen lisesi öğrencileri tüm taşıtlarda kullanılabilecek, yakıtta tasarruf elde edilebilecek ve kendi enerjisini üretebilen arkadan itiş özellikli melez motor tasarladı. ’’

Buluşu gerçekleştiren öğrenciler, TÜBİTAK’ın desteğini alarak Aracımın 6. Vitesi ismini verdikleri tasarılarını, petrol ürünleri gibi yakıt kullanan arkadan itiş düzenekli motoru bulunan taşıtların tümünü elektrikle çalıştıracak melez motor sistemini icat ettiler.

Motorlu Taşıtların Tümünü Elektrikle Çalışır Hale Getirecek

Danışman öğretmenleri ile beraber 1.5 yıl boyunca tasarıda çalışan 5 buluşçu öğrenciden meydana gelen ekip, melez motor üretti.

Kendi Kendini Şarj Ediyor

Geliştirilen düzeneğin en önemli özelliği, elektrik akülerinin dış güçler yardımı ile şarj edilmesinden sonra şaft hareketinden ve güneş enerjisi desteği ile kendi kendine şarj edilebilir olması.

Ekonomik Sıkıntılar Sebebi ile Dijital Üretemediler

Buluş sahibi öğrencilerin proje danışmanı öğretmenler ile uzun zamandır çalıştıkları sistemin önemli avantajları bulunduğu aktarıldı.

Buluş sahibi öğrencilerin icat ettiği düzeneğin, 2 elektrik motorlu olmasına karşın ekonomik sıkıntılar sebebi ile mevcut durumu ile tek elektrik motorunu bulunmasının yanı sıra motorlar arasında geçişin elle yapıldığını, bunu dijital alana iletmek istediklerini aktarılarak, şunları ifadeler kaydedildi:

Tasarıyı Tamamlamak Adına 6000 TL’ye  Daha Gereksinim Duyuluyor

Şimdiye kadar yaklaşık 10000 lira harcadık. Projenin bitirebilmemiz adına 6000 liraya daha gereksinim duyuyoruz, çünkü araca tek motorunu monte edebildik, ikinci motorunu da monte etmemiz gerekiyor. Projemize patent almayı hedefliyoruz. Patenti de okulumuzun çıkarları amacı ile kullanmak istiyoruz.

Önümüzdeki Zamanlarda Tüm Vasıtalarda Kullanılabilecek

Şu anki sadece arkadan itiş özellikli araçlarda kullanılacak. Önümüzdeki zamanlarda tüm araçlarda kullanılabilecek bir tasarımdır. Dijital alanlardan yararlanılarak daha rahat kullanım imkanı sunacak bir proje. Sistemimiz şarteller yardımıyla el destekli çalışıyor. Hedeflediğimiz devire ulaştığında, manuel şekilde elektrikli motora geçiyoruz.

% 70’ ten Fazla Yakıtta Tasarruf

Buluş sahibi, öğrencilerin tasarladığı düzeneğin yakıt tasarruf incelemelerini Çubuk-Ankara oto yolunda gerçekleştirdiklerini, % 70'in üstünde yakıtta tasarruf sağlayabileceklerini aktardı.

Şarja Gereksinim Duymadan İlerleyebiliyor

Proje ekip üyeleri bu projenin daha evvel okulun enerji gereksinimini rüzgar tribünü ve güneş enerjisi paneliyle tedarik edilmesine ilişkin gerçekleştirdikleri çalışmadan sonra fikir şeklinde doğduğunu ve çalışmaya başladıklarını ifade etti.

1 Gün Boyunca Aralıksız Gidiyor

Öğretmenleri ile birlikte 5 kişiden oluşa ekip, 1,5 senelik çalışmanın ardından emeklerinin karşılığını aldıklarını belirtilirken şunları aktardılar:

Arkadan itiş özellikli araçların arka kısmına montajladığımız elektrikle çalışan 2 motor yardımı ile şaftı harekete geçirebiliyoruz. Araç 100 km süratte devrini almasının ardından sistem manuel şeklinde devreye giriyor. Bu şekilde elektrikli motorlar hareketi sürdürüyor.

4 Tür Şekilde Akü Doldurulabiliyor

Sistemde elektrikli motoru çalışmasını sağlayan akülerin dolumunu 4 tür şekilde gerçekleştirebiliyoruz. İlki evlerde kullandığımız elektrikle, 2'ncisi arabamızda kullandığımız akü yardımıyla, 3'üncüsü aracımıza montajladığımız güneş panelleri yardımı ile aracımızın güneşte durduğu vakit dolumlarını gerçekleştiriyoruz, 4'üncüsü ise araç eğim bulunan yollarda olduğunda şafttan tedarik ettiği enerji ile elektrik elde ederek, tekrar elektrik elde etme olanağımız bulunuyor. Araç kendiliğinden enerji tedarik ettiği için, hiç durmaksızın 24 saat aracımız devamlı yol alabiliyor.

Patent, Ar-Ge Teşvikleri, Buluşlar, Patentli Buluşlar, Teknoloji, Patentli Teknoloji sektörlerinde ve Patent ihlallerine Karşı Açılan Davalarda yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem patent web sayfamızı ziyaret ediniz...

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>