444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Tıkanmayan Drenaj Borusu Üretildi

 ‘‘ İstanbul'da drenaj (akaçlama) borularının yurt dışına satışını gerçekleştiren bir girişimci, tıkanmayan özellikli drenaj borusu imal etti. Buluş sahibi, büyük ekonomik problemlere sebebiyet veren drenaj borularında tıkanma problemini engellemek için tıkanmayan özellikli drenaj borusu elde etti. ‘‘

İstanbul'da drenaj borularını yurt dışına satışını gerçekleştiren buluş sahibi, yaşadığı problemler sebebiyle uzun ömürlü ve tıkanmayacak drenaj borusu elde etmek adına çalışmalarda bulundu. Buluşçu, bir boruya kapladığı ve üzerinde kabarcıkların olduğu plastik yardımı ile tıkanmayan drenaj borusunu geliştirdi.

Kaşif, elde ettiği boruya hidroluis drenaj borusu ismini verdi. Sistemi denemek için de yaklaşık 2 sene evvel Türkiye’nin en uygun alanı olan Harran Ovası’nın GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne tahsisli Koruklu İşletmesinde sulaması yapılan tarım arazilerine döşedi. Buluş sahibi, geçtiğimiz zamanlarda bir kurul ile, borunun bulunduğu bölgede analizler yaparak ürettiği boruların tıkanmadığını aktardı. Günümüzde kullanılan drenaj borularında yer alan deliklerin tıkanmasını engellemek adına bir takım malzemelerin filtre şeklinde kullanıldığını fakat buna karşın boruların tıkandığını belirtti.

Türkiye'de son dönemlerde elyaf filtresi bulunan drenaj borusu kullanıldığını söyleyen Buluşçu, elyaf filtresi bulunan borularda da tıkanma problemi ile karşılaştık. İlgili genel müdürlüğünün verdiği destek ile gerçekleştirdiğimiz tasarıda elek türü filtreleme tipi yerine suyun da kullanılabileceği bir metot keşfettik. Bu metotla su filtre şeklinde kullanılıyor, şeklinde açıklamalarda bulundu.

Buluş sahibi, evvelki zamanlarda yapılan yöntemlerde elyaf filtreler, kum, çakıl v.b ürünler akaçlama borusuna sarılan malzemeler olarak kullanılıyor. Bu filtreler, su akışkanlığını yükseltiyor ve filtre şeklinde borunun iç kısmına girerek, borunun tıkanmasına neden olacak partikülleri önlemektedir. Fakat kum, çakıl ve elyaflar çeşitli toprak türlerinde farklı neticeleri meydana geldi. Biz de bu sonuç neticesinde ürettiğimiz su filtrasyon özellikli drenaj borusu yöntemi ile geliştirdiğimiz kabarcık bulunan plastik levhayı drenaj  borusuna ters U biçiminde sararak toprağın altına koyuyoruz. Arazide bulunan toprağın alt kısmına dolan su, kabarcık levhanın ile boru arasında artarak yalnızca üst tarafı delikli drenaj borusunun iç kısmına giriyor. Bu şekilde boru ile kabarcık özellikli levha orta bölümde artan su ile beraber gelen katı ve sıvı özellikli küçük parçalar artan suyun kaldırma gücünün azalması sebebiyle borunun iç bölümüne geçemiyor. Bu sonuçta filtrasyon su düzenekli filtrasyon durumunu alıyor. Kabarcık levha nedeniyle bitki kökleri de boru içine giriş yapamıyor. Kısaca drenaj  borusunun tıkanmasını önlüyor.

Ürettiğimiz Hidroluis Drenaj Borusunun Patentine Sahip Olduk

Buluş sahibi, ürettikleri boruyu ilk kez Harran Ovası GAP

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait arazide test ederek, yakın bir zamanda gerçekleştirdiği analizlerde boruların tıkanmasına ilişkin bir problemle karşılaşmadıklarını ve başarılı bir sonuç elde ettiğini söyledi. Buluş sahibi, Türkiye'de ve dünyada yer alan alakalı kurumlardan buluşunun patentini sahip olduklarını söyleyerek devam etti;

Bu metodu geliştirmesinin ardından aynısının Türkiye ve dünyada bulunup bulunmadığı ile alakalı bir araştırmada bulunduk. Yaptığımız araştırmada aynısının var olmadığını görünce metodumuz tasarladık ve ürettik. Buluşumuzu, 2012’de Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilledik. Ardından Ülkeler arası Patent Enstitüsüne araştırmalı müracaat ettik. 2 senelik araştırmanın ardından şubat ayında Avrupa Patent Ofisi ve ardından Dünya Patent Ofisi de buluşumuzun patentini yayınladı. Bu yayınlarla beraber drenaj  borusu hakkında boruya levha konularak su filtrasyonlu bir düzenekle suyu filtrelendiği ve drenaj borusunun tıkanmadığı kanıtlandı. Bu düzenek Türkiye'nin sistemi, Türk patentine sahip oldu.

Ürün çok inovatif ve Enteresan

Hollanda Wageningen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hang Risman, drenaj  çalışmalarına, Hollanda, İngiltere, Mısır, Hindistan gibi pek çok devletin dahil olduğu ve burada en önemli unsurun doğru filtreyi doğru toprak yapısına uydurabilmek olduğunu ifade etti. Öğretim üyesi, yeni üretilen drenaj borusunun en önemli özelliğinin tıkanma sorununu kaldırmak olduğunun altına çizerek şunları aktardı.

Dünyada kullanılan drenaj (akaçlama) borularının en ciddi problemi tıkanma sıkıntısıydı. Üretilen drenaj borusuyla Türkiye bu problemi bitirmiş görünüyor, çünkü bu metotla filtreleme tümüyle değişmiş. Bir hayli ilginç bir icat. Bu borularda kullanılan metotla geleneksel filtreleme özellikli borular pilot araziye döşendi ve test aşamasındadır. Bu konuda dünyada deneyimlerin bulunması adına gelen davetler arasından bu enteresan buluşu analiz etme olanağı elde ettim. Gerçekten çok farklı bir çözüm elde edilmiş. Gerçekleştireceğim testler 2 sene bile devam etse de şu ana kadar ki izlenimlerde bu borudan çok başarılı neticeler aldık.

Buluşun, maliyet olarak diğer malzemelerle filtrelenen drenaj borulardan daha cazip olduğu belirtilerek, geleceği bulunan bir sistem olduğu vurgulandı. Bu boru Türkiye'de faaliyete geçirilse dünyada da satış olanağı elde edilecek. Yurt dışına satış potansiyeli ortaya çıkacağı söylendi.


Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>