444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Ailelere Rahat Bir Nefes Aldıracak Akıllı Beşik Teknolojisi Geliyor

Uludağ Üniversitesine bağlı Teknik Bilimler Önlisans proğramın da eğitim veren Basri Kul, ilham kaynağını, baba olunca yaşadığı problemlerden alarak talebesi Egemen Polat ile beraber akıllı beşiği üretti. Basri Kul, patentine de sahip olduğu akıllı beşik aygıtının yardımıyla, bebek sahibi ailelere, bebeklerin ağlama sebeplerini bularak bilgiler veriyor.
 
Bebeğin sesi, beşiğe yerleştirilen akıllı beşiğin yardımı ile devamlı izleniyor. Üretilen aygıtın, ilk önce bebeklerin ağlama biçimini belirliyor ardından bebeğin durumunu analiz ediyor. Aygtın ekranında, bebeklerin, karınlarının acıktığını, uykusunun olduğunu veya ebeveyn sevgisine gereksinim duyduğu gibi ağlama sebeplerini belirterek anne ve babalara aktarıyor.
 
Beşiğin işlevlerini iyileştirerek bebeği rahatlamasını sağlamaktadır. Özellikle bebeklikte yaşanan stresi indirgemek için dizayn edilen akıllı beşik, bebeğin yastığına yerleştirilen bir birim sayesinde sürekli ölçümlerde bulunarak bebeğin ateşinde yükselme olduğu zaman uyarı vermektedir.
Akıllı beşik aygıtını, öğrencisi olan Egemen Polat ile birlikte tasarlayarak patentine de sahip olan Basri Kul, üretimine geçilmesi için yatırımlardan destek bekliyor.
 
Sevgiye gereksinim duyuyorsa anne sesi dinletiliyor
 
Bebekler, ihtiyaçlarını ağlayarak belirttiğini ifade eden Basri Kul, hedefinin ağlama sesinden bebeklerin durumlarından bilgi edinmek olduğunu dile getirdi.
Kul, ürettiği cihazın, bebeğin ağlaması esnasında yaşanan ses değişiminden ve yapısında yer alan farklılıkları temel alarak 4 ana kriter oluşturduğunu ifade etti ve, şu şekilde devam etti:
 
Cihazla, bebeğin karnının acıktığını, anne sevgisine gereksinim duyduğu, uykusunun olduğu veya huzursuz olduğunu anlayabiliyoruz. Anne sevgisine gereksinim duyduğu sırada, bebeğe, daha önceden cihaza yüklediğimiz ninni veya pışpışlama seslerini dinletiyoruz. Örnek verecek olursak, oyuncağın beşiğe düşmesi bebeğin huzursuz olmasına neden oluyordur.  Bu durumu da bebeğin ağlama şeklinden anlayabiliyoruz. Bebeklerin karınlarının acıktıkları sırada ağlamalarında değişmeler gözleniyor. Seste yaşanan değişimleri saptayarak, aileleri yönlendirmeyi hedefliyoruz.
 
Kul, bir ateş ölçer cihazı, bebeğe huzursuzluk vermeyecek biçimde ve yumuşaklıkta, bebeğin yastığına yerleştirdiklerini ifade ederek, "Bebeğin ateşini yerleştirdiğimiz cıhazla ölçüyoruz. Bunu yapmamızın sebebi, bebeklerin 6 yaşına girinceye kadar ateşlerinde yaşanacak artış, önemli bir problem olmakla birlikte, ileri yaşlarda çok önem arz edebilecek hastalıklara neden olabilmektedir." şeklinde açıklamalarda bulundu. Mesaj yada İleti ile bilgi verebiliyor. Kul, cihaz ile web üzerinden bebeğin izlenebileceği ifade etti.
 
Bebeğin çıkarmış olduğu ses, beşikte yer alan mikrofon tarafından devamlı olarak izlemektedir. Cihaz, ilk önce bebeğin ağlama biçimini belirliyor. Ardından ağlamaya biçimi üzerinden bebeğin durumunu hesaplıyor ve ekrandan aileleri bilgilendiriyor. Tespit edilen değerler neticesinde ya ışık açılarak söndürülebilir ya beşik sallanabilir yada ailelere web ile ileti veya e-posta şeklinde bebeğinizin ilgiye gereksinim duyuyor' veya bebeğinizin ateşi 38’i geçti şeklinde ikazda bulunabilir. Bebekler İlk 6 aylarında sürekli olarak ilgiye gereksinim duymaktadır. Çalışan anne ve babaların yorgun olmalarından dolayı gece uyumalarının ardından bebeğinin ateşinin yükseldiğini fark edememe olasılıkları bulunmaktadır. Bu yüzden esas amacımız, bebeği izleyebilmek ve ailelere bir şekilde uyarılarda bulunmak.
 
Beşiğe yakın mesafede bulunan yerlere radyo frekansı üreten bir obje yerleştirmediklerini ifade eden Kul, anne ve babaların bu cihazı rahatlıkla kullanabilirler. E- posta yada ileti ile bilgi verecek cihazlar, beşiğe uzak mesafede bulunan yerlerde ikinci birime iliştirilerek yapılmaktadır şeklinde konuştu.
Üretilen akıllı beşiğin bebeği ve ebeveynleri rahatlatacağını belirten Kul, benim de kızım dünyaya geldiğinde geceleri hep nöbete kalkıyordum. Ardından bu proje aklıma geldi ve öğrencilerime konuyu ilettim. Öğrencilerim de araştırmalarda bulunarak konu buralara kadar geldiğini ifade etti.
 

 

Haberler /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>