444 22 41
  • İngilizce
  • Almanca
  • Türkçe

Patent Değerleme

 
Patent değerleme kavramı bilgi ekonomilerinde şirketlerin maddi değeri bulunmayan varlıklarının da değerlenmesi sürecinde, buluş veya icat haklarının değer bulması son zamanlara epey önemli duruma gelmiştir. Günümüzde dünya ekonomisine göz atıldığında patent lisanslarından temin edilen hasılatların öneminin devam şekilde yükseldiğini izlemekteyiz. Bu durumun yanı sıra şirketlerin elinde bulundurdukları patentler şirketlerin değerlerine etkide bulunmakta olmasının yanı sıra şirketlerin elinde bulundurdukları patent portföyleri, borsa piyasasında daha yüksek mevlalarda işlem yapılmasına da etkide bulunmaktadır. Dolayısı ile şirketlerin temin ettikleri patentlerin değer kat sayısının artması ve fiyat olarak şekillenmesi, şirketlerin değerlerinin tespit edilmesinde önem teşkil etmiş durumdadır.
 
Şirketlerin buluş veya icat hakları stratejileri kavramı işletmelerinin buluş veya icatlarına konu teşkil eden varlıklarını koruma altına alma, bu varlıkların değer kat sayılarını tespit edecek ve değer kat sayılarını yükseltecek özellikte olmalıdır. Bu durumun yanında şirketler rakip firmalarının da buluş veya icatlarını yakın şekilde takipte bulunmak zorundadır. Bu  görevleri onları hem istem dışı şekilde karşı karşıya gelebilecekleri ihlal durumlarından muhafaza eder hem de sahip oldukları haklarını koruma altına almasına yardımcı olacaktır. Şirketler buluş veya icat stratejileri akabinde buluş veya icatlarını tescil etmeleri ile yada ticari sırla koruma altına alırken, tescil işlemi yapılmış buluşları lisanslama şekli ile onlardan kazanç elde etmeleri de olası görünmektedir.  Bu durum nedeni ile günümüz şartlarında şirketler kendileri adına en ideal uzun  ve orta zamanlı buluş veya icat stratejilerine karar vermeli rekabet ortamında ayakta kalabilmek ve rekabet te bulunabilmek adına hayati önem teşkil etmektedir.
 
Bir varlığa yönelik strateji kararı vermek ve o varlığın ticaretini gerçekleştirmek adına o varlığın değer kat sayısının bilinmesi gerekmektedir. Kuruluşların doğru buluş veya icat hakları stratejileri hedefleyebilmeleri sadece bu patentlerin kendileri adına ve piyasa için değerlerinin açık bir şekilde tespit edilmesi ile mümkün görülebilir.
 
İşletmeler birleşmeler ve büyüme, iflas, patentlerin satışa arz edilmesi, lisanslanması yada mahkeme yoluna intikal etmiş olması gibi farklı hususlarda patent değerlemesine gereksinim duyar duruma gelmiştir. Bu yaşanan gelişmelerin yanı sıra işletmeler; patent portföylerinin yönetimi, kaynak belirme ve bütçe tahsis etme kararları gibi işletme politikalarının tespit edilmesinde elde bulundurulan patentlerin ve buluş veya icat haklarının değer görmesine gereksinim duymaktadır. Patentler aynı süreçte, işletmelerin hisse senetlerinin piyasa fiyatlarının hazırlama aşamasında da önemli duruma gelmektedir. Bu açıdan işletme bilançolarında bulunan realist ve doğru değer almış patentler hisse senedi maliyetlerini olumlu şeklinde etkilemektedir.
 
Patentler, teknik bir icat veya buluşu belgelendirilmenin ilerisinde, potansiyel değeri bulunan birer varlıklardır. Fiziksel özelliği olamayan bir varlık olan patentler ileriye dönük maddi yararlara sahip olmasının yanı sıra, bu yararlar yüksek belirsizliği kapsamaktadır. Bir patentin maddi değerinin hesaplanabilmesi adına patentin yasal, teknik, pazar boyutlarının maddi bir perspektif yardım ile değerlendirilmesi fikrindeyiz. Bu nedenden dolayı danışmanlık kuruluşu olarak patentlerin ticari anlamda değerlerini tespit ederken patent vekillerimiz, patentin ait olduğu teknik bakımdan uzman akademisyenler, alanda uzman pazar araştırma şirketler ve maddi alanda uzman akademisyenlerin verdikleri destekler ile ve değer teşkil eden fikirlerimiz ile işlem görmekteyiz.
 
HABERLER /haberler.aspx

Hemen Başvurun!

Tescil veya Patent başvurunuz hakkında bilgi almak için formu doldurup hemen bize gönderin!

HİZMET LOGOLARIMIZ

Sistem Patent altında hizmet verdiğimiz markalar yanda listelenmiştir.

Smiley face
--%>